WW: Ekonom varuje, že růst ekonomiky SRN dostane úder!

Kvůli novým sankcím, které se Spojené státy nedávno zavedly proti Rusku, se růst německé ekonomiky zpomalí, upozornil ve Wirtschaftswoche uznávaný ekonomický odborník Martin Hüfner.

A prognózy vědeckých institucí o růstu pro rok 2018 jsou „nesmyslem” a nebudou realizovány, uvedl ekonom. Jeho slova jsou velmi zneklidňující, vezmeme-li v potaz, že i česká ekonomika je mnohé závislá na německé.

Kvůli novým sankcím, které s nimiž Spojené státy nedávno vystoupily proti Ruské federaci, bude růst německé ekonomiky pomalý, řekl v rozhovoru pro německý časopis Wirtschaftswoche hlavního ekonoma Assangon GmbH Martin Hüfner, považovaný za autoritu v ekonomické oblasti..

Podle německého odborníka  by se na první pohled mohlo zdát, že nejnovější represivní opatření  Washingtonu proti Moskvě by neměly mít negativní dopad na německou ekonomiku.

„To ovšem není pravda. Na Německo budou mít mnohem větší vliv, než protekcionistická opatření Spojených států týkajících se oceli a hliníku. Zasáhnou nás tvrději, než například Čínu, mnohamiliardová protekcionistická opatřeníi Američanů,” uvedl Martin Hüfner.

Kromě toho, Rusko může uložit odvetné sankce, které na oplátku postihnou německé firmy a jejich dceřiné společnosti v Ruské federaci, varoval německý ekonom.

„Je dobré, že za námi je zima a důsledky nebudou tak závažné, kdyby Rusko otočilo plynový ventil,” dodal Hüfner.

Prognózy německých ekonomických institucí pro rok 2018, které předpovídají růst německého hospodářství o 2,6%, se nesplní, míní expert.

„Považuji je za nesmysl. Když je vytvářeli, tak nikoho nenapadlo se zvláště zamyslet nad   nepřátelstvím Spojených států a Ruské federace, jakož i nad všemi ostatními nebezpečnými tendencemi ve světové ekonomice,“ konstatoval  Martin Hüfner, hlavní ekonom Assangon GmbH.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru