Celulitida: Její příčiny a možnosti odstranění

Celulitida je estetický neduh projevující se hrbolatou pokožkou především v oblasti hýždí a stehen. Pro svůj vzhled bývá někdy také označována jako „pomerančová kůže“. V odborné literatuře se ještě můžeme setkat s názvy celulita nebo lipohypertrofie. Při celulitidě dochází k zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány proti povrchu kůže, a vytváří tak na ní nevzhledné ďolíčky, připomínající právě strukturu pomerančové kůry. V místě je značně omezen průtok krve a lymfy.
Výzkumy prokázaly, že znečištěný organismus má souvislost s celulitidou, na jejím vzniku se často podílí hormonální nerovnováha, způsobená nedostatkem pohybu, antikoncepcí, stresem, sedavým zaměstnáním, alkoholem, kouřením a špatným stravováním.

Existuje spoustu postupů a rad, kterých by se měl člověk držet, jako jsou kosmetické přípravky, cvičení, správná životospráva a užívání bylin. Každý z nás preferuje něco jiného, klíčem ke zmírnění problémů s celulitidou je však spojit vše dohromady a zůstat vytrvalý.

Celulitida vzniká na místech kůže, kde se ukládá tuk. Fyziologicky jsou ženy náchylnější k hromadění tuků na stehnech a bocích, muži v oblasti břicha. Ženy jsou celulitidou ohroženy ve větší míře, jelikož shromažďování tukových buněk u žen je jiné než u mužů, tukové buňky se ženám ukládají více. K tomu připočtěte hormonální antikoncepci, těhotenství a menopauzu a celulitida je na světě. Dále se za celulitidou skrývá faktor nadváhy, dědičnosti a kvalita lymfatického systému.

Také z pohledu čínské medicíny postihuje problém celulitidy více ženy než muže, jelikož žena je převážně jinová (voda) a muž je většinou jangový (oheň). Celkově je celulitida znakem nerovnováhy v organismu, jde o nedostatek energie v dráze ledvin a sleziny.

A jak se pokusit nad celulitidou zvítězit?
Ze všeho nejdůležitější je začít s pohybem. Potřebujete se zbavit tuků, rozpohybovat metabolismus a krevní oběh a zlepšit tělesný tonus. Udržováním normální hmotnosti bez velkých příbytků na váze máte našlápnuto správnou cestou.

Dalším nutným krokem je změna jídelníčku. Vyřaďte z něj cukr, mléko a mléčné výrobky, smažené pokrmy, mouku, vyhněte se alkoholu, kofeinu a cigaretám. Dopřejte si spoustu ovoce a zeleniny, potraviny, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a dostatek vlákniny. Skvělými potravinami jsou veškeré luštěniny, ořechy, semínka (například konopná semínka obsahují obrovské množství esenciálních mastných kyselin), jáhly, pohanka, slzovka, ovesné vločky, amarant nebo celozrnná rýže.

Které byliny by mohly zabrat?
Bylina jménem Gotu kola je pro svůj blahodárný vliv na tělo a duši v tradiční čínské a indické medicíně vysoce ceněnou bylinou. Je skvělá jak při vnitřním užití, tak při péči o pokožku. Gotu kola úžasně působí na krevní oběh a je skvělým přírodním bojovníkem proti celulitidě, zlepšuje pevnost a elasticitu kůže.

Dobře fungující lymfatický systém je pro zdravou a dobře vypadající pokožku nezbytný. Právě proto se nabízí sáhnout po bylině zvané Echinacea. Je to přírodní antibiotikum, které lymfatický systém zbavuje škodlivých látek. Díky dlouhodobé očistné kůře bude vaše tělo zadržovat méně vody. Mezi další účinné prostředky na pročištění lymfatického systému je Kaštan jedlý.

Olej, získávaný z kokosových ořechů, je nejen skvělý v kuchyni, ale má také mnohé co nabídnout naší pokožce. Panenský kokosový olej se snadno vstřebá do kůže, má skvělé hydratační vlastnosti, ale hlavně přispívá na odstranění celulitidy. Nanášejte kokosový olej na postižená místa několikrát denně a za pár týdnů se dočkáte viditelných změn.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru