Australský neonacista popsal, jak bojoval proti opolčencům v Donbasu

Tilling, který pobyl na frontě jen dva měsíce, řekl ABC, že nezískal to, co od konfliktu očekával.

„Třiadvacetiletý voják z Brisbane je jeden ze dvou bývalých australských vojáků, kterého se podařilo najít ABC, se připojil k tisícům ultranacionalistů z celého světa ve východní oblasti ukrajinského Donbasu, aby vzal do ruky zbraň,“ uvedli autoři reportáže.

Sdělili, jak Australan došel k rozhodnutí odejít na Donbas.

Stejně jako mnoho jiných pravicových radikálů Tilling snil o tom, že se stane válečníkem, a věřil, že účast na vojenském konfliktu je pro člověka „obřadem zasvěcení”.

Zpočátku se chystal plavit do Sýrie, ale Australanům, kteří bojovali proti „Islámskému státu“ na straně Kurdů mohlo po návratu domů hrozit trestní stíhání. Účast na vojenském konfliktu v jiné zemi spolu s armádou této země se podle australských zákonů ale v žádném případě nespronásleduje.

Byl inspirován videem o „gruzínské legii“, která bojovala na straně Ukrajinců s mnoha zahraničními bojovníky, včetně Američana Craiga Langa, který je ve Spojených státech podezřelý z krádeže vojenské techniky a hrozeb své bývalé manželce.

Australan popsal, jak proběhla jeho krátkodobá služba v „gruzínské legii“.

„Byla to spíše jako zákopová válka ve stylu první světové války a já jsem to určitě nečekal …,” řekl.

Podle něj byla uniforma žoldáckého praporu nevhodná pro nízké teploty. Navíc neměli dostatek vody a jídla, byl tam jen „nechutný chléb a sušenky”. „V těch zákopech jsem zhubnul o deset kilogramů a duševní stav byl nestabilní,” poznamenal Tilling.

Rovněž si stěžoval na disciplínu spolubojovníků, kteří často používali alkohol a někdy drogy.

„Navíc chodili v noci s rozsvícenými světly, zpívali v noci, mířili nabitými zbraněmi na členy svého týmu,” uvedl Australan.

Velitel „gruzínské legie“ uvedl, že Tilling odešel kvůli hrozbě akutního nedostatku vody a jídla v praporu.

Tilling brání právo Australanů účastnit se vzdálených konfliktů, ale vyzval souvěrce, aby předtím, než podniknou takový krok, vážně přemýšleli.

Australský expert pro národní bezpečnost Bret Walker řekl ABC, že lidé jako Tilling mohou pro zemi představovat hrozbu a vyzval ke změně zákona, který umožňuje Australanům zúčastnit těchto konfliktů.

„Jsou to lidé, jejichž dovednosti, zkušenosti a nedostatek citlivosti mohou být v této zemi nebezpečné,” zdůraznil. Podle něj je to vnitřní australský problém, který přímo souvisí s teroristickou hrozbou.

V únoru letošního roku přišli k Tillingovi policisté z policejního oddělení pro boj proti terorismu a byl vdotazována na svoji účasti v ukrajinském konfliktu. Policie ho také kontaktovala poté, co si sousedi stěžovali na výstřely z pušky a brokovnice.

Samotný Australan tvrdí, že policie vůbec nemusela přijít, protože ani on, ani jiní ultranacionalisti žádnou hrozbu pro zemi prý nepředstavují.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru