ABC News: V roce 2018 americké školy utrpěly více ztrát než armáda!

Po posledním střelbě v Santa Fe počet zabitých žáků a učitelů překonal bojové ztráty ozbrojených sil. Podle viceguvernéra státu Texasu Dan Patricka není problém v počtu zbraní u občanů, ale v rozkvětu kultury násilí v Americe, uvedla televize.

 

Příliš známé scény z Texasu: žáci vybíhají ze školní budovy v Santa Fe. 30minutová páteční hrůza  zabila 10 lidí. Tito lidé přežili, ale byli vystaveni šoku. A to, co jsme od nich slyšeli, zní jako varování všem: „Věděla jsem to. Nejsem překvapená. Inu, samozřejmě, že k tomu došlo tady! „Děti, které se v případě střelby neustále učí zůstat v učebně, očekávají, co by mělo být nemyslitelné.“

Incident v Santa Fe – je už devátá letošní střelba ve škole, která vedla ke smrti lidí. Vzniká ohromující obraz: v roce 2018 počet studentů a učitelů zabitých střelnými zbraněmi v amerických školách již překonal bojové ztráty ozbrojených sil. A to rok není ani v polovině!

Televize se obrátila na viceguvernéra Texasu Dana Patricka, zda může komentovat statistiky, podle nichž v roce 2018 počet studentů zabitých střelbou ve školách překročil bojové ztráty!

Dan Patrick, viceguvernér Texasu: Mělo by nás to v této zemi překvapit? Devalvovali jsme život – potraty, rozpad rodiny, násilí ve filmech a zejména ve videohrách, které se nyní prodávají lépe než filmy a hudba. Psychologové a psychiatři vám řeknou, že jsou školáci vnímaví k násilí. Je možné, že po několika hodinách sledování násilných scén ve videohrách ztratili schopnost empatize s oběťmi. Podle psychiatrů a psychologů 97% dospívajících hraje videohry a 85% těchto her obsahuje scény násilí. Neotupila se citlivost na násilí u těchto dětí a mládeže?

Navíc nejsou naše školy obtížné cíle. Po 11. září jsme udělali dobrou práci při obraně státních institucí, letišť a soukromých budov. Ale nedělali jsme nic pro to, aby byly naše školy méně zranitelné. Dosud vedeme diskusi o zbraních – o tom, zda jimi vybavit učitele. Věřím, že to bude následovat. Rodiče a studenti z Santa Fe, s nimiž jsem mluvil od pátku, se mnou souhlasili.

ABC: Samozřejmě, vy si to myslíte. Ale je těžké si nevšimnout, o čem jste mlčel. Jakákoli omezení na střelné zbraně … Mimochodem, odhadli jste, že tím, že se do školních budov sníží počet vstupů, můžete snížit počet střelných incidentů ve školách. Vím, že někteří bezpečnostní experti tvrdí, že to může být součástí komplexního řešení problému. Ale jste ostře kritizováni těmi, kteří věří, že to není dveřmi, ale v přebytku zbraní.

Dan Patrick: Zdá se mi, že jsem právě vysvětlil, že je to mnohostranný problém. Nelze se soustředit  na jednu věc. Opakuji: musíme studovat naši kulturu násilí. Kolik je násilí v naší společnosti, v našem Facebooku a Twitteru. Násilí dospělých k dospělým, dětí k dětem. Musíme se podívat na sebe. Není to o zbraních, je to o nás.

Mohou existovat omezení  zbraní? Věřím, že kontrola zbraní začíná doma. Každý majitel by měl být zodpovědný za zbraně doma. Ještě nevíme všechno, ale ten mladý muž nějak sebral zbraně z domu svých rodičů. Zbraň musí zůstat zamčená. Například v Texasu zákon zakazuje připouštět dětí k nabité zbrani.

Ale pokud mluvíme o omezeních zbraní, tak v čem je podstata. My v Texasu umožňujeme učitelům nosit zbraně. Ponecháváme to na uvážení učitelů, rodičů, školních rad a inspektorů. Ale školáci a rodiče zraněného školáka, s nimiž jsem v pátek promluvil v nemocnici, říkali, že pokud jeden z učitelů z námořní pěchoty, který byl velmi blízko k střelbě, měl možnost nosit zbraň, mohl by to zastavit.

Máme statečné vojáky, přišli na zavolání. Víte, tato škola byla oceněna za nejbezpečnější v 186 školních obvodech. V Texasu existuje více než tisíc takových krajů. Nejbezpečnější! A v pátek pomohl zachránit životy. I když jsme ztratili deset, snad se bezpočet lidí se zachránil. Protože za pár minut tam přišly – dvě ozbrojené školní stráže a jedna hlídka. Ale potřebujeme ozbrojené učitele speciálně vyškolené k boji proti ozbrojeným vrahům na školním hřišti.

Tohle je typickou ukázkou americké diskuse, která se vyhýbá otázce omezení dostupnosti zbraní u americké populace. Stejně tak házet vše na násilí videoher je jistě zajímavé, stejně jako na  produkci filmovou. Tolik krve, které se hollywoodských filmech prolije, nemá obdobu. 

Kult násilí spojený s kultem zbraní je ale neodmyslitelnou součástí americké reality a politiky. Okoralost obyvatel, jejichž vláda vede neustálé války a vysílá je jako videohry z nějakých zapadlých koutů planety, vůči obětem těchto válek snad není ani třeba připomínat. Nejdříve se musí změnit agresivní násilná a krvavá válečná politika Spojených států, vštípit do ni základy humanity a empatie k zájmům Ne-Američanů, zrušit kult násilí ve společnosti, a teprve poté přistoupit k dílčím „zásadním“ krokům, jako omezit počet vchodů do škol či vyzbrojovat učitele a najímat si vojáky na ochranu dětí.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru