Czeczpospolita: Následky stažení Ukrajiny ze SNS – miliardové ztráty!

Jak je v materiálu uvedeno, Kyjev neratifikoval listinu společenství, ale podepsal „tisíce dokumentů“ v jejíchž rámci jsou dohody o bezvízovém styku, migrace a humanitární spolupráci a spolupráci vyšetřujících orgánů, jakož i vzájemné uznávání dokladů.

Před pár dny ukrajinský prezident Petro Porošenko přikázal stáhnutí zástupců Ukrajiny ze všech orgánů SNS a vyhlásil: „Ukrajina jde do Evropy.“

Navzdory siláckým výkřikům dosáhla obchodní výměna mezi Ukrajinou a ostatními zeměmi post-sovětského společenství v loňském roce více než 16 miliard dolarů, z nichž většina připadá na Rusko.  A Moskva zůstává obchodním partnerem Kyjeva.

„Pokud by Ukrajina porušila tyto dohody, taky by více než tři miliony ukrajinských dělníků nemohly pracovat v Rusku. V Kyjevě udělají všechno, aby vyšli jen naoko, tvrdí polský list. Stejně tak učinila i Gruzie, která opustila SNS, ale respektuje její dohody,” řekl listu ruský profesor Andrej Suzdalcev z moskevské VŠE.

Jak noviny napsaly, ukrajinští ekonomové považují za nejdůležitější dohodu o volném obchodu.

„Ukončení této smlouvy by vedlo Ukrajinu k několikamiliardovým ztrátám. Uzavření nových obchodních dohod, například s Běloruskem nebo Kazachstánem, není otázkou jednoho dne,“ poznamenal ukrajinský ekonom Alexander Ochrimenko.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru