Američané nemusí mít strach, že by jejich zbraně byly zastaralé

Ale jak se píše v článku CNBC, není tomu tak a Američané nemusí mít obavy, že Spojené státy zaostávají ve vývoji speciálních zbraní za ostatními velmocemi Čínou a Ruskem.

Spojené státy samozřejmě také vyvíjejí hypersonické zbraně, ale na rozdíl od Číny a Ruska by měly nést konvenční nálože, ale čínské a ruské hypersonické zbraně by měly nést jadernou nálož.

„USA by neměly být porovnávány s ostatními dvěma velmocemi, protože mají jiný cíl, pokud jde o vývoj vysokorychlostních střel, známých jako hypersonické zbraně,“ tvrdí průmyslové specialisté.

Hypersonické střely se pohybují až  pětkrát vyšší rychlostí než je rychlost zvuku a typicky jsou ve dvou provedeních: řízené střely a typ balistické rakety.

Admirál Harry Harris, který stojí v čele amerického velitelství pro tichomořskou armádu, v únoru uvedl, že země “zaostává” za hypersonálním vývojem Číny. A generál letectva generál John Hyten, k tomu dodal, že USA nemají “žádnou obranu, která by mohla zastavit hypersonické zbraně.“

Hytenovy komentáře přišly poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že jeho země vlastní novou hypersonální raketu. Tentýž den vedoucí představitel Pentagonu řekl médiím, že americký hypersonický výzkum byl nedostatečně financován.

“Velmi často se tvrdí, že existuje závod v oblasti zbrojení v technologii špionáže a že Spojené státy ztrácejí,” napsal James Acton, spoluautor programu jaderné politiky v Carnegie Endowment for International Peace a vystudovaný fyzik.

Ale “v mnoha ohledech Spojené státy vyvíjejí jinou variantu hypersonických zbraní než Rusko a Čína,” pokračoval James Acton. Peking a Moskva se zaměřují na vývoj raket, které mohou nést jaderné hlavice, zatímco Washington má zájem o nosiče nejaderných hlavic, vysvětlil.

“To, co USA vyvíjejí, je mnohem obtížnější,” řekla Zoe Stanley-Lockmanová, analytička, a vysvětlila, že non-nukleární hypersonické střely mají za cíl zasáhnout přesně menší cíle. Naproti tomu “hypersonální nosiče s jadernými hlavicemi nevyžadují stejnou přesnost,” řekla.

“Spojené státy mají velmi dlouhou historii testování s nejadernými hlavicemi, což Spojeným státům poskytuje výhodu v současném úsilí,” uvedl Acton.

“Například nejúspěšnější program výzkumu a vývoje v USA, Advanced Hypersonic Weapon, testoval  zbraně na vzdálenost 4 000 kilometrů a vypadá to, že Čína naopak zkoušela zbraně v rozsahu menším než 2 000 kilometrů,” uvedl Acton.

Do „soutěže“ se zapojily i další země: Indie a Rusko  společně vyvinuly řízené hypersonické střely BrahMos a hodlají je prodávat i jiným zemím.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru