Americké F-22 objevily ruské bombardéry poblíž Aljašky

Dva strategické bombardéry Tu-95 (Bear – kód NATO) vlétly v pátek do 200 mílové Air Defense Identification Zone (ADIZ) nad Beringovým mořem poblíž pobřeží Aljašky, řekl námořní kapitán Scott Miller, hlavní mluvčí severního velení a US-Canada North American Aerospace Obrana (NORAD).

“V asi 10 hodin východního času dvě stíhačky NORAD F-22 u Aljašky zablokovaly a vizuálně identifikovaly dvě ruské bombardovací letadla Tu-95 “Bear”, letící v zóně protivzdušné obrany u západního pobřeží Aljašky, severně od Aleutských ostrovů, “prohlásil Miller pro Washington Free Beacon.

Ruské bombardéry, které jsou schopné nést jaderné bomby, jsou protiváhou amerických  strategických bombardérů B-52, obvykle provádějí dálkové lety spojené s hlídkovou činností, nevstoupily do suverénního amerického nebo kanadského vzdušného prostoru, dodal Miller.

Miller prohlásil, že v souvislosti s tímto setkáním nevznikla žádná neobvyklá aktivita a mezi F-22 a bombardéry nebyla žádná komunikace.

Letadla letěla v mezinárodním vzdušném prostoru a “létají podle mezinárodních norem,” řekl.

“NORAD i nadále monitoruje veškerou leteckou činnost, která vychází ze severoamerického vzdušného prostoru i mimo něj,” řekl Miller.

Mluvčí neposkytl žádné další podrobnosti o poslání ruských bombardérů.

Zástupce ruského  ministerstva obrany zdůraznil, že let byl prováděn v souladu s mezinárodními pravidly a neporušoval hranice jiných států. Zároveň opravil americkou informaci, že šlo o dva letouny Tu-95, podle ruského ministerstva dvojici letadel tvořil Tu-95 a Tu-142.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru