Obchod medzi Ruskom a Čínou prudko rastie. Zbavujú sa aj amerického dolára

Objem obchodu medzi Ruskom a Čínou rapídne rastie. V prvom štvrťroku tohto roka sa zvýšil o 30 percent a do konca roka má jeho hodnota dosiahnuť 100 miliárd USD. Cieľom oboch krajín je do roku 2020 zvýšiť objem vzájomného obchodu na 200 miliárd USD, uviedol server rt.com s odvolaním sa na údaje od čínskeho ministerstva obchodu. Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, vlani sa na ruskom zahraničnom obchode podieľala 15 percentami. Informoval o tom denník Pravda.

Námestník čínskeho ministra obchodu uviedol, že vlani hodnota vzájomného obchodu medzi oboma krajinami stúpla o 19 percent na 84,1 miliardy USD. Tento rok potom má prekonať hranicu 100 miliárd USD.

Za prvý štvrťrok podľa údajov čínskeho colného úradu vývoz Číny do Ruska stúpol o takmer 24 percent na 10,3 miliardy USD. Dovoz ruského tovaru do Číny vzrástol o 32 percent na viac ako 12 miliárd USD.

Rusko a Čína sa zároveň chcú zbaviť aj amerického dolára. Na svoje obchodovanie preto využívajú vo zvýšenej miere ruský rubeľ a čínsky juan. “Umožňuje to znížiť závislosť od vplyvu tretích krajín,” povedala pre rt.comruská centrálna banka.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru