Americký tisk popsal hlavní výhody nové ruské stíhačky Su-57

Autor publikace bere na vědomí „vyvážený přístup“ Suchoje při vývoje technologii stealth, která snižuje viditelnost letadla. Podle autora Tyler Rogueya, Su-57 zaujímá střední pozici mezi americkým F/A-18E/F Super Hornet a čínským J-20.

Drive rovněž upozornil na komplex radaru s aktivní sfázovanou anténní soustavou (AESA) X-band, jehož prvky jsou umístěny nejen na přídi Su-57, ale i na bocích. Tato stanice je nejen výrazně zlepšuje situační přehled pilota, a v určité poloze vůči nepřátelské stíhačce činí letadlo prakticky neviditelné.

Odděleně Roguey zmínil optoelektronický radarový detekční systém vzdušných cílů.

„Tento systém opticko-elektronické dčinnosti byl vidět na několika modelech Su-57, a pokud to funguje tak, jak je uvedeno v reklamě, to může mít velký dopad na ochranu letadel před pokročilými naváděnými střelami,“ uvedl článek.

Jak  vydání poznamenalo, spolehlivost bitevniku páté generace je silný korpus, který je nezbytný pro provádění různých operací, a trojrozměrný systém vektoru tahu výrazně zvyšuje ovladatelnost letadla.

„Je to první případ, kdy je trojrozměrný systém vektoru tahu integrován do stíhačky s technologií stealth,“ upozornil článek.

Na americkými experty udělalo dojem i vnitřní nasazení raket. SU-57 má několik komor pro rakety „vzduch-vzduch“ a „vzduch-země“.

Podle autora materiálu, slibný stroj je „chytrá kombinace“ a může také být „schopný a velmi cenný boitevnik“.

Su-57 je ruský víceúčelový stíhací letoun páté generace, vyvinutý konstrukční kanceláří Suchoj. Letoun je určen k ničení vzdušných a pozemních a námořních cílů se systémy vzdušné obrany s dlouhým dosahem dektece, jakož i ke zničení leteckého řízení nepřítele.

První let Su-57 se uskutečnil na začátku roku 2010 v Komsomolsku na Amuru. Výrobní šarž 12 ruských strojů dostane ruské letectvo v roce 2019. Ruská armáda si letoun rovněž otestovala v Sýrii.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru