V Berlíně stále roste počet radikálních salafistů

„Zatím 130 salafistů z Berlína odcestovalo hlavně do Sýrie a Iráku,“ uvedl Andreas Geisel, berlínský senátor pro vnitro a sport a dodává, „většinou se připojí k islamistickým milicím.“

„Na druhé straně víme o 60 navrátilcích,“ zdůraznil Geisel, podle něj přívrženci salafismu jsou starší než jsme mysleli, „vidíme, že salafisti nejsou děti a dospívající, ale dospělí.”

„Nebudeme-li jednat teď, tak nám ujede vlak a neuvidíme ani jeho zadní světla,“ upozorňuje Bernd Palenda, šéf tajné služby.

Berlínský Senát se snaží od roku 2015 zabránit radikalizaci a  indoktrinaci mladých muslimů. V roce 2018 je k dispozici na prevenci 2,2 milionu euro.

Sociální pracovníci požadují rozsáhlejší a lépe financovanou preventivní práci. Psycholog Ahmad Mansour vyzval k většímu využití  sociálních sítí,  protože právě zde jsou zejména mladí lidé.

Radikální saláfisté verbují nejen v německých utečeneckých táborech

“Víme, že saláfisté stojí před ubytovnami a stanovými tábory pro běžence. Víme, že se je snaží získat pro svou věc,” řekl Ahmed Mansour z vedení Německého islámského fóra. Podle něj ale nelze paušálně nahlížet na uprchlíky jako na potenciální extremisty. “Většinu běženců tvoří lidé, kteří utekli do Evropy právě před radikálním islamismem, před nímž tady hledají ochranu,” řekl a varoval , že “pokud se budou běženci setkávat s nepřátelstvím společnosti, mohou snáze podlehnout salafistické propagandě.”

Salafíja je jedním z novodobých směrů islámu. Salafismus je považován za nebezpečnou ideologii vedoucí k potlačení práv a svobod nevěřících, protože jeho cílem je nastolení teokratické diktatury.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru