V Nemecku zhodnotili pravdepodobnosť vojny s Ruskom

Existuje niekoľko scenárov, teraz nemôžem vyčleniť nejaký najpravdepodobnejší. Ak napätie bude narastať tak, ako teraz, v horšom prípade nás čaká vojenská konfrontácia cez „sprostredkovateľa“. Kľúčovým slovom je Ukrajina,“ prináša politikove slová RIA Novosti.

Poznamenal tiež, že najlepší scenár spôsobí omnoho tesnejšiu alianciu s Ruskom, na to však treba posilnenie pozícií strán podobných Alternatíve pre Nemecko.

„V najlepšom prípade, hlavne ak si strany podobné AfD, upevnia svoj vplyv v Európe a budú sa podieľať na riadení svojich štátov, prídeme k omnoho tesnejšej aliancii s Ruskom, a potom budeme môcť pokračovať v našej kultúrnej i obchodnej výmene bez všetkých tých škodlivých manévrov v podobe sankcií. No zopakujem: závisí to od toho, ako bude vyzerať politický landschaft tu, na Západe. My pracujeme na tom, aby sa naše vzťahy rozvíjali podľa druhého scenára,“ povedal Jongen.

Ďalej sa poslanec vyjadril o degradácii diplomacie a diplomatického jazyka a vyjadril znepokojenie, že v ostatných časoch sa niektoré štáty uchyľujú k vážnym obvineniam iných štátov, bez toho, aby disponovali vôbec nejakými dôkazmi.

„Čo sa týka obvinení Ruska: my, Alternatíva pre Nemecko, sme veľmi ustarostení tým, že dnes sa je možné tak ľahko a na takej vysokej úrovni šíriť podobné obvinenia – tým samým rozpaľujúc vzťahy a balansujúc na hrane vojnového konfliktu. Toto sa týka aj manévrov NATO pri hraniciach Ruska i všetkých z toho plynúcich následkov,“ dodal.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru