Britská pohraniční stráž a policie zadržuje a vyslýchá ruské občany

Velvyslanectví  Ruska v Londýně informuje na svých internetových stránkách  o bezdůvodném zadržování a výsleších Rusů přijíždějících do Velké Británie.

“Velvyslanectví  Ruska v Londýně dostává zprávy o bezdůvodných zadrženích a výsleších ruských občanů  britskou pohraniční stráží a policií, kteří do Británie přijíždějí  legálně a s platnými britskými vízy,” uvádí zpráva.

Diplomaté upozorňují, že v případě podobných  problémů se jedná o „možný diskriminační přístup britských úřadů vůči ruským občanům”.

„Pokud se při příjezdu před a nebo po absolvování kontroly pasů na letištích setkáte s takovými problémy, informujte prosím velvyslanectví e-mailem na adresu ku.gro.bmesur@ofni s označením důvěrně, aby se zabránilo případné diskriminační praxi britských úřadů proti ruským občanům cestujícím do Velké Británie,“ vyzývá ruské velvyslanectví  ve Velké Británii.

Ruské velvyslanectví obvinilo hlavu britského MI5 z cynismu a pokrytectví

Velvyslanectví  Ruska ve Velké Británii obvinilo z cynismu a pokrytectví šéfa britské kontrarozvědky MI5 Andrewa Parkera , který v projevu na setkání vedoucích představitelů evropských bezpečnostních služeb v Berlíně,  varoval Moskvu  před možnou izolací v budoucnu.

“Pokud jde o obsah Parkerovy řeči, neslyšeli jsme nic nového, je to směs cynismu a pokrytectví, ” píše se na Facebooku velvyslanectví.

Diplomaté poznamenali, že Parker sám rozšiřuje lži o údajně existujících třech desítkách ruských “verzí” otravy Sergei a Julie Skripal v Salisbury.

“To pouze naznačuje, že partneři Spojeného království nejsou spokojeni s neopodstatněnými obviněními proti nám. A protože neexistují žádné důkazy a nemohou být, je nutné je nahradit autoritou státní služby a zvláštních služeb, “zdůraznilo  velvyslanectví.

Podle diplomatů se Londýn snaží  všemi způsoby udržet západní blok v pozici konfrontace s Moskvou.

“V konečném důsledku to jen zhoršuje pověst Velké Británie a jejího státního aparátu,” končí ruské velvyslanectví.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru