FT: Šéf MI5 předpovídá Rusku ještě mnohem izolovanější osud!

Také hodlá vyzvat své evropské kolegy, aby „osvětlili mlhu lží ruské propagandy”, napsaly Financial Times.

Co už list nepíše, je očividné. Jednalo se čistě o propagandistické vystoupení, které má oživit skomírající podivný případ otravy ze Salisbury.

Hlava MI5 Andrew Parker chce prý varovat Rusko, že po „použití otravné látky” v Salisbury riskuje, že se stane „ještě izolovanějším páriou”. Během svého projevu v Berlíně šéf britské zpravodajské služby obvinil Moskvu z „do očí bijícího porušování mezinárodního práva“ a varoval ji před „agresivními a destruktivními operacemi“ v zájmu dosažení vlastních cílů, uvedly Financial Times.

Publikace připomněla, že uplynuly dva měsíce od „atentátu” na bývalého agenta ruské zpravodajské služby Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v anglickém Salisbury. Policejní oddělení pro boj proti terorismu a tajné služby ale dosud neurčily podezřelé. Orgány Spojeného království však trvají na tom, že mají informace prokazující účast Ruska na tomto incidentu.

Otrava Skripalů vedla k „vážnému zhoršení” vztahů mezi Západem a Kremlem. Více než 20 zemí a NATO podpořilo Londýn a vyhostilo 150 ruských diplomatů. V reakci na to Moskva, popírající svoji vinu, vyhnala podobný počet západních diplomatů, připomněly FT.

Parker nazval to, co se stalo v Salisbury „úmyslným a škodlivým jednáním”. Kritizoval ruské úřady za „bezprecedentní úroveň dezinformace“ po otravě Skripalových a vyzvat„osvětlit mlhu lží, polopravd a zkreslení, které pocházejí z jejich propagandistické mašinérie“. A po dvou měsících od incidentu tak znovu otevřel pandořinu skříňku s nepohodlnými otázkami.

Pozoruhodné na vystoupení šéfa britské MI5 je skutečnost, že prakticky všechny výpady proti Rusku lze obrátit proti vládě Velké Británie. MI5 je jednou ze struktur, které se specializují na šíření dezinformací a propagandy, tak jako ostatně všechny tajné služby. Předčasné určení výroby nervově-paralytické látky pouze na Rusko (a tím pádem ukázat prstem na údajného viníka) se stalo naprosto nepřesvědčivým argumentem, neboť tuto látku mohlo očividně vyrobit hned několik zemí NATO, včetně Velké Británie.

Podivné kejkle OPCW se vzorky ze Salisbury (vzorky doplněné prý další látkou, aby se určilo, která laboratoř je na odpovídající úrovni) a rozporuplná tvrzení šéfa organizace a následně samotné organizace o množství použitého jedu v Salisbury (od 100 gramů po mikrogramy), vyvolávají otázky stejně, jako přítomnost tajné britské vojenské laboratoře Porton Downu hned vedle místa otravy. A to nemluvě o neschopnosti odborníků určit původ nervové-paralyzické látky.

Jistě potěšitelné, ale zázračné udravění Skripalových zvedá obočí až do zátylku nad stoprocentně smrtelným jedem. A bleskové tvrzení o „předložení důkazů“ partnerům na summitu EU vedoucí k trestné diplomatické černé můře, vyvolává další otázky, když například Rakušané prohlásili, že „žádné důkazy neviděli“.

A tak lze souhlasit snad jen požadavkem šéfa MI5 „osvětlit mlhu lží, polopravd a zkreslení, které pocházejí z jejich propagandistické mašinérie“. Ta by se měla ale očividně týkat vlády Velké Británie, a ne Moskvy. A když si odmyslíme trapné požadavky na solidární lhaní ve prospěch aliance v České republice, není jasné, jak mají tuto mlhu rozjasnit zrovna evropské země. V každém případě ji nerozptýlí navýsost propagandistické vystoupení ředitele MI5 a jeho “kolegů”!

A poznámka na závěr samotného listu Financial Times: Předtím ve svém mnichovském projevu britská premiérka Theresa Mayová objasnila, že po odchodu z EU chce Londýn udržovat těsnou vojenskou a zpravodajskou spolupráci s evropským blokem. Nicméně, v současné době je tato spolupráce uvedena v pochybnost, dodaly FT. A my si můžeme položit poslední otázku: je to jen kvůli brexitu? Vzpomínka na kastovní rozdělení v Indii z dob britského kolonialismu vede k ironické poznámce, kdo se může nakonec stát oním „izolovaným páriou“?

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru