CBS: Miliony Američanů stále trpí hladem!

Přibližně každý osmý Američan stále trpí hladem nebo nedostatkem jídla, uvádí se na internetových stránkách americké televize CBS News pod titulkem “Proč je v Americe hlad stále problémem”.

Mnozí pracují na plný úvazek a dostávají tak nízkou mzdu, která jim nedovoluje překonat hranici chudoby. Dobrým programem pro ně je program potravinových známek, ale kvůli byrokratizaci je získává stále méně lidí a v programu je příliš málo prostředků.

Před půl stoletím byla střední třída ve Spojených státech šokována dokumentem o hladovění v jejich zemi. Reportéři kanálu CBS zaznamenali snímky zoufalého hladu a vyčerpání po celé Americe. Ukazatele dětské podvýživy se na některých místech podobaly zemím třetího světa, uvedl Bob Greenestein, výkonný ředitel levicového Centra pro rozpočet a politiku, v rozhovoru s novináři  z CBS News.

Greenstein vedl službu, která dohlížela na programy federální potravinové pomoci pod vedením prezidenta Cartera. Dnes věnuje pozornost skutečnosti, že Američané stále trpí hladem. V podmínkách nízkopříjmové práce musí mnoho rodin přijímat složitá rozhodnutí: utratit peníze na jídlo nebo zaplatit účty.

Minimální mzda v Americe, s přihlédnutím k inflaci, je nyní o 20% nižší než v roce 1968, takže mnozí Američané jsou zaměstnanci na plný úvazek, ale nevydělávají dost na to, aby se dostali z chudoby, poukazuje Greenstein. Potravinové kupóny jsou hlavní podporou pro lidi, kteří pracují za malý poplatek, vysvětlil vedoucí think-tanku.

Potravinová nejistota nebo nedostatek jídla kvůli nedostatku peněz nebo jiných zdrojů je každodenní problém každýho osmého Američana. Tento ukazatel zůstává vyšší úrovni, než před recesí, když asi každý desátý Američan trpěl odpovídajícím problémem.

Zákonodárci mezitím diskutují o pracovních podmínkách a přidávají se podmínky za účast na federálním programu potravinové pomoci. Přidání požadavků na práci povede k nárůstu byrokracie a bude těžší získat pomoc pro ty, kteří ji skutečně potřebují, poukázal článek.

Aktivisté, kteří se ve státě Maine zabývají bojem proti hladu, v němž se před několika lety objevily požadavky na práci, uvedli, že v jejich státě se vše odehrálo přesně tímto způsobem. Potravinářské známky v Maine začalo přijímat méně lidí.

Dvě třetiny příjemců kupńů na strav jsou starší, zdravotně postižení nebo děti, sdělila zástupkyně vedoucího politiky potravinové pomoci ve stejném think-tanku Stacey Deanová. Podle ní, pokud pracovník ztratí místo, nebo jeho výdělky klesnou, stává se program potravinových kupónů „důležitou odpovědí” na tento problém. Mnoho lidí tento program využívá na krátké časové období, ujišťuje.

Namísto snížení počtu kuponů výzkumníci navrhují investovat více peněz do programu, protože to pomůže snížit nedostatek potravin pro miliony rodin.Platby jsou pouze 1,40 dolaru na osobu na jedno jídlo. To je velmi skromná částka, zdůraznil Greenstein. Studie provedená jeho centrem ukázala, že mnoho lidí v posledním týdnu v měsíci nemá normální výživu. Poznamenal také, že výplaty by měly být mírně vyšší než nyní, dodaly internetové stránky CBS News.

(prvnizprvy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru