Contra Magazín: Jaderné zbraně pro všechny!

Jedná se o strašné zbraně hromadného ničení, které způsobují nepředstavitelné škody a dalším generacím utrpení. Nicméně je třeba také konstatovat, že tyto zbraně také mají něco „užitečného“.

Kdyby Rusko a Čína neměly jaderné bomby, Američané a jejich spojenci by už dávno proti nim válčili. Indie a Pákistán by se už navzájem napadly, kdyby neměly jaderné bomby a Izrael by pravděpodobně už bez těchto zbraní neexistoval. To jsou jistě důvody, které mluví pro pouhou existenci těchto bomb a raket.

Právě teď v případě opětovného zhoršování vztahů mezi USA a Íránem, se dá říct, že kdyby Írán si vytvořil  své jaderné bomby  a Saúdská Arábie by je neměla, tak by tyto dvě země uvedly celý Blízký východ do konfliktu, který by nakonec mohl vést k třetí světové válce.

 

V tomto smyslu může slogan “jaderné zbraně pro všechny” znít po celém světě. Tak by se konflikty jako mezi Indií a Pákistánem nebo Indií a Čínou uskutečnily na velmi nízké úrovni – například s menší střelbou na hranicích. Ale velké zbraně by se pravděpodobně nepoužily. Dokonce ani Američané už by nemohli napadnout žádnou zemi, končí autor článku.

Podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) je v současné době uznáváno pět jaderných velmocí: Spojené státy americké, Rusko, Spojené království, Francie a Čínská lidová republika. Dva další státy, Indie a Pákistán, které nebyly signatáři Dohody o nešíření jaderných zbraní, provedly jaderné testy – Indie v roce 1974 a Pákistán v devadesátých letech. Severní Korea odstoupila od dohody o jaderném odzbrojení v roce 2003, následně provedla vlastní jaderné testy. Z vlastnictví jaderných zbraní je podezříván Izrael, který se k tomu však nikdy oficiálně nevyjádřil a k dohodě o jaderném odzbrojení se nepřipojil.

Jadernou zbraň v minulosti vyvinula také Jihoafrická republika, ale vlastnictví jaderných zbraní se vzdala a veškeré zásoby zničila. Ze snahy vyrobit jaderné zbraně jsou podezříváni také Írán a Sýrie.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru