Maire: Odmítáme, aby byly USA světovým ekonomickým četníkem!

„Uděláme vše pro ochranu (firem před případnými sankcemi), protože hovoříme o našich ekonomických zájmech. Desítky francouzských společností legálně investují do Íránu jako součást dohody (o íránském jaderném programu), a měly by mít možnost pokračovat,” řekl Le Maire.

Položil otázku: „Můžeme přijmout skutečnost, že USA se stanou ekonomickým četníkem planety?” „Můžeme přijmout neomezenou nadvládu bez respektování mezinárodních pravidel? Je jasné, že evropská odpověď by měla být „ne”,“ zdůraznil ministr.

Připomněl, že šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker již učinil „určité návrhy” ohledně otázky amerických sankcí. „Opět předložíme návrhy na posílení evropské ekonomické suverenity,” pokračoval Le Mair.

Podle něj se může jednat o tom, že Evropská unie sama převezme náhrady za „náklady” sankcí podnikům. „Máme evropský rozpočet, který nám umožní chránit naše společnosti a obchodovat,” vysvětlil.

Dalším možným opatřením, připomněl ministr, může být zavedení „autonomního finančního systému, takže by Evropa již nebyla závislá na finančním a bankovním systém Spojených států“.  Le Mair rovněž nevyloučil případné zavedení sankcí vůči podnikům, které „nesplňují evropská pravidla”.

Ačkoliv tato varianta zní zajímavě, ale řada odborníků pochybuje, že ji Evropská unie bude schopna realizovat. A to nejen vazbou na americký obchod, ale také a právě na americký dolar. Přinejmenším by to znamenalo rozkol v řadách členských zemí, z nichž mnohé vzhlížejí právě k USA. Druhotným efektem, neméně závažným, by byla navazující problematika existence NATO a vytváření „evropské armády“.

Prezident USA Donald Trump 8. května oznámil, že Washington odstoupuje od dohody s Íránem o jeho jaderném programu, dohodnutém „šesticí“ mezinárodních zprostředkovatelů (Rusko, USA, Británie, Čína, Francie, Německo) v roce 2015. Trump také sdělil obnovení všech sankcí, včetně sekundárních (ve vztahu k jiným zemím, které podnikají s Íránem), jejichž účinnost byla pozastavena v důsledku dosažené dohody.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru