El Periódico: Pistolník Donald Trump přiblížil svět jaderné válce!

Evropa by měla usilovat o nezávislost své zahraniční a obranné politiky na Bílém domu, kde sedí „pistolník“ Donald Trump, napsala v článku pro El Periodico komentátorkaGeorgina Higuerasová.

 

„Donald Trump, jako by byl na Divokém západě, sevřel jaderné tlačítko, aby vnutil světu systém, podle kterého neexistují žádní přátele, jen nepřátele a přisluhovači, žádná politika, pouze hrozby. Pistolníci neposkytují vysvětlení. Jen pomocí svištění kulek ukazují směr, ve kterém se pohybují,“ napsala Georgina Higuerasová.

Americký prezident odchodem z dohody o íránském jaderném programu, stejně jako přestěhováním velvyslanectví USA do Jeruzaléma, dal volný průchod „ohni a vzteku, který svět ještě nikdy až dosud neviděl“. Právě on hrozil, že zničí Severní Koreu. První obětí Trumpových činů bylo asi šedesát Palestinců, kteří nedávno zemřeli v konfliktech s Izraelci.

„Žijeme ve světě, který je mnohem nebezpečnější než před několika lety, ve světě, kde se jaderná válka přiblížila,“ konstatoval článek.

Blízký východ je nejnebezpečnější zónou na Zemi. Militantní spojenectví mezi Donaldem Trumpem, izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a saúdským králem Salmanem bin Abdul-Azizem Al Saudem proti Teheránu, s sebou nese riziko rozpoutání jaderného konfliktu.

Izrael nepřiznává existenci svého jaderného arzenálu, ačkoli, jak je uvedeno v článku, v Tel Avivu, existuje asi 200 jednotek takových zbraní. A Izrael se nikdy nezavázal, že tyto zbraně nepoužije jako první.

V lednu tohoto roku Trumpova administrativa revidovala americkou jadernou politiku, aby se odstranila řada již existujících omezení a tím zvýšila vojenský potenciál země. Tato revize pouze posílila zásadu, že v případě potřeby by Amerika měla jako první stisknout jaderné tlačítko. Jedná se o návrat do těch nejstrašněích dob studené války, upozornila novinářka.

„Nikdo z okolí Trumpa nezapochyboval o morálce této politiky, kterou tleskali Gině Haspelové, dohlížející na mučení v tajných věznicích v Thajsku a přijaté nyní jako ředitelky CIA, a novému poradci pro národní bezpečnost Johnu Boltonovi, který během Bushových let jako velvyslanec v OSN obhajoval jednostranné použití síly ze strany Spojených států a požadoval bombardování Íránu a Severní Koreje,“ poukázala Higuerasová.

Odchodem z dohody o íránském jaderném programu se Donald Trump netají tím, že tímto způsobem se snaží směřovat ke stejnému cíli, jako izraelský premiér a král Saúdské Arábie – k pádu „režimu ajatolláhů“. To však vypovídá o nevědomostí všech tří, tvrdí autorka.

„Nejpravděpodobnější výsledek tlaku na Teherán by byl odklon od vlády umírněného prezidenta Hasan Rúhaního a obnovení jaderného programu. Šíření jaderných zbraní se pak nezastaví,“  zdůraznila.

Kromě toho, jak autorka uvádí, fiasko v Jemenu, kde se v roce 2015 Saudové utápí ve vytrvalém bombardování civilistů, které se konají bez nežádoucích svědků v podobě mezinárodních novinářů vytvořilo atomový hlad i Rijádu.

„Vzhledem k tomu, že v Bílém domě sedí kovboj, bude si muset Brusel zajistit nezávislost své zahraniční a obranné politiky na Spojených státech a s vúporností, kterou prokázal obhajobou dohodu s Íránem, se postavit znepokojujícímu jadernému driftu,“ uzavřela komentátorka El Periodico Georgina Higuerasová.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru