Erdogan

Erdogan si z Balkánu dělá svůj volební okrsek

Dnes, sotva sto let po získání nezávislosti, tureckého  prezidenta  Erdogana oslavují v Sarajevu desítky tisíc potomků osmanských bojovníků. Symbolika je to skvělá, to znamená, že se Ankara nebojí, aby znovu ukázala svou moc na Balkáně.

Potomci srbské dynastie Karađorđe  už museli odevzdat Kosovo Albáncům, NATO a jejich tureckým spojencům. Nyní jsou jásavé masy AKP zpátky ve městě, které bylo jedním z prvních před dávnými časy dobyto Osmany.  K jejich současnému vítězství by se dalo říct:  Balkán se změnil  v jeden turecký volební okrsek.

Erdogan měl tolik sebeovládání, že při vstupu na pódium okamžitě neupozornil na islámské vítězství nad nenáviděnými  jižními Slovany, kteří se bránili velmi dlouho osmanské nadvládě. Co se sultánům nepodařilo,  tak Erdogan se svým AKP dokázal.

V Turecku se uskuteční 24. června předčasné parlamentní a prezidentské volby, oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan. Země podle něj potřebuje silného prezidenta s rozšířenými pravomocemi, které získá díky pozměněné ústavě. Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) půjde zřejmě do voleb v koalici s nacionalisty, aby si zajistila pohodlnou většinu. Původně se měly volby konat až v listopadu 2019.

Kdo se domnívá, že nacionalističti nabití Turci nemají dobyvatelský sen, ve kterém se nevyskytuje Balkán, tak pravděpodobně také věří na Santa Clause nebo létajícího jednorožce. Sarajevo, kdysi řízené Srbskem, před tím Rakousko-Uherskem, se většinou podřizuje islámu. Mešity vyrůstají jako houby po dešti.

„Jste připraveni po celém světě demonstrovat sílu evropských Turků?“ zeptal se Erdogan svých hostitelů pod červeným praporem, odpověděl mu rozvášněný dav podporujícími slogany.

Před několika lety Erdogan označil zahraniční Turky v Evropě jako budoucnost kontinentu, nařídil jim, aby měli  mnoho dětí a nikdy neopustili své Turecko. Jasněji už nedokázal  vystihnout své záměry. Ještě zřetelnější  by to bylo ve chvíli, kdyby Erdogan stál před kamerami a zítra by vysvětlil lámanou angličtinou, že má v úmyslu osmanizovat a islamizovat Evropu.

Skutečností je, že lidé na Západě asi přestali myslet , když  neprohlédli jeho záměry, nebo popírají, že  jde nejen o islamizaci, ale i o  turecký nacionalismus a rostoucí páté kolony v cizích zemich. Účinky jsou již znatelné, viditelné všude pro každého, kdo nemá na svých očích rajčata, nebo vavřín v uších ze západních metropolí.

Erdogan vyzývá Turky v Německu a dalších evropských zemích k boji proti nevěřícím. Musí proniknout do demokracií svých hostitelských zemí, převzít tam posty a reprezentovat tureckou věc. Připomeňme v této souvislosti  Erdoganovo naléhání, které vyslovil Erdogan před několika lety v Německu, když řekl , že všichni Turci musí zůstat tureckými občany.

Dvojí občanství pro občany ze zemí mimo EU bylo chybou a musí být v Německu zrušeno. A právo voleb pro cizince, byť jen na místní úrovni, je naivita, kterou si Německo nemůže dovolit v těchto dobách a s těmito sousedy.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru