Francie vyhrožuje novými údery na Sýrii! Na obzoru nová provokace?

Nabízí se tak otázka, zda se v Sýrii nepřipravuje další provokace s „chemickým útokem“.

Ve vysílání radia RTL ministryně zdůraznila, že chemické zbraně by neměly být používány a je nutné proti nim bojovat. Podle jejího názoru cílem útoků na Sýrii 14. dubna bylo zabránit opakování chemických útoků Damašku. „Pokud se to stane znovu, můžeme znovu rozhodnout o nových úderech,” řekla Parleyová.

Přitom dříve francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že nebude existovat druhá fáze útoků proti Sýrii a zdůraznil, že cíle bylo dosaženo. Přičemž Le Drian poznamenal, že pokud bude „červená čára” překročena, je možná nová intervence.

Západ obvinil Damašek z „chemického útoku“ v syrském městě Dúma ve Východní Ghútě. Moskva odmítla informace o chlórové bombě údajně propuštěné syrskou armádoua obvinila Záápad, že cílem “chemické provokace“ byla ochrana teroristů a ospravedlnění možných vnějších útoků na na Sýrii. Je přitom zajímavé, že ruské ministerstvo obrany varovalo několik dní předtím před připravovanou provokací s chemickými zbraněmi.

Spojené státy, Británie a Francie ráno 14. dubna zasáhly raketovými útoky syrské vládní objekty, které se podle nich využívají k výrobě chemických zbraní. přičemž jedinými důkazy “chemického útoky” byly internetové fotografie a videa obskurní organizace “Bílých přileb”, které jsou financovány především Londýnem a Washingtonem, a které prokazatelně spolupracují s islamistickými teroristy v Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin popsal útoky jako akt agrese proti svrchovanému státu, a to i přesto, že ani ruští vojenští odborníci ani místní obyvatelé chemický útok, který se stal záminkou pro údery, nepotvrdili. Podle inspektorů OPCW, kteří místa údajného chemického útoku v Dúmě prozkoumali a shromáždili příslušné vzorky, bude konečné vyhodnocení trvat asi tři týdny.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru