Izraelský voják Polákům: Také máte podíl na holokaustu!

Již 21. května byla média informována o tom, že voják bude potrestáni nadřízenými.

Zpravodajský portál  “The Times of Israel” mimo jiné píše o nevyhnutelném trestu, který čeká na  izraelského vojáka za politickou manifestaci v místě bývalého koncentračního tábora v Osvětimi.

 

Izraelská armáda ujistila polskou stranu, že se  incident neobejde  bez následků. Izraelský voják, který se dopustil politického činu v cizí zemi, byl jedním z účastníků programu “Svědkové v uniformě”. Do Polska přijel společně s jednou z mnoha skupin vojáků, kteří navštěvovali místa spojená s holokaustem.

Během skupinového focení  voják zvedl svůj prapor s rukopisným nápisem v polštině o účasti Poláků na holokaustu  . Banner přilákal pozornost polských policitů, kteří o všem informovali úřady Osvětimského muzea.

Vedoucí izraelské delegace, ještě před odjezdem do své vlasti, ujistil Poláky, že izraelské ozbrojené síly budou v této věci provedou interní  řízení.

Mluvčí izraelských obranných sil ujistil ve zprávě, že voják bude v příštích dnech disciplinárně potrestán. Dodal, že jeho chování je vážné a je v rozporu s hodnotami armády spojenými s programem “Svědci v uniformách”.

Osvětim (Auschwitz) byl komplex německých nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů fungující během druhé světové války v Němci okupovaném Polsku. Tábor byl Německem zřízen na základě příkazu Heinricha Himmlera ze dne 27. dubna 1940. Původně byl určen pro Poláky, ale v létě roku 1941 nacisté rozhodli, že právě zde dojde ke konečnému řešení židovské otázky.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

 

Přejít nahoru