Může mít „říše zla“ „kamaráda“ z USA?

Není potyček bez Izraele, doutnající  občanská  válka na Ukrajině nebo trvalá agrese proti Sýrii to jsou důležité  aspekty, i když v mých očích je to celý sud prachu, který by mohl být brzy zapálen, píše v komentáři na IKnews  Jens Blecker.

Díky a – podle mého názoru – velmi prozíravému ruskému  prezidentovi  skoro každý pokus o rozpoutání války byl neúspěšný. Rusko rozhodně není bezchybnou demokracií, ale na rozdíl od západních nedláždil cesty po celém světě civilisty.

Kdo je „dobrý“ a kdo je „zlý“, to jak se zdá  se rozhoduje ve Washingtonu podle denní nálady. To je přesně kde moje analýza na příští měsíc začíná.

 

Dne 12. června je naplánovaný  historický summit mezi Trumpem a Kim Čong-unem  v Singapuru. Může mít „říše zla“  „kamaráda“ z USA?

Byl by to dost velký průlom, a Nobelova cena za mír pro dalšího „sériového pachatele“ by asi byla povinností.

Rusko

Dne 14. června v Rusku začne Světový pohár a to by mohlo být déjà vu  jako ZOH v Soči. Všechny oči na celém světě směřují na východ . Jakákoliv reakce z Moskvy, a to i v případě sebeobrany  nebo k ochraně spojence, by poškodila postavení Putina.

Přestože Putin přijal mnoho z tzv nevládních organizací a asociací, tak jim to ale nezabrání  nadále v tajnosti splétat revolty a revoluce.  Ať už květinové nebo barevné revoluce, které se staly téměř standardem,  aktivuje se ve správný čas a může se snadno vyrobit „velmi užitečný chaos“.

 

Ukrajina

Z vojenského hlediska a s ohledem na taktické  cíle v pozadí, bylo by logické, aby konflikt eskaloval před nebo při zahájení Světového poháru . Jakákoli ruská vojenská reakce by nevyhnutelně vedla k bojkotu Světového poháru. Ze strategického, politického a ekonomického hlediska, ale Putin nemůže jen tak zavřít oči. Bude muset jednat. Nový Krymský most by se mohl stát  symbolickým terčem.

A východní Ukrajina by byla ideální návnadou pro zažehnutí dalších ohnisek.

Sýrie

Jako spojenec Ruska s jedinou námořní základnou ve Středomoří  je i nadále strategicky důležitý cíl. Také co se týče Íránu tak místní cíle nejsou nezajímavé.

Izrael

Nethanjahu rád používá každou „mlhu“ k tomu, aby zaktivoval svou agendu.  Kromě Íránu, Palestinců a Hizballáhu je ještě něco jiného, co by mohlo být na jeho “seznamu “. Přinejmenším s Íránem se Rusko může jako spojenec znovu angažovat .

Írán

Jaderná dohoda byla Trumpem zrušena, byly vyhlášeny ze strany USA  “nejtvrdší sankce v dějinách”. Írán byl vždy jedním z hlavních cílů Washingtonu. Některé ze spojeneckých států v Perském zálivu by určitě neměly v případě vojenského konfliktu odporovat.

Závěr: I kdyby Rusko mělo značný vojenský potenciál, rozsáhlé válečné konflikty  by přesáhly jeho možnosti. V tomto případě zbývá  jen několik možností, aby se situace stala kontrolovatelnou. Důležitým bodem by ale stále zůstalo postavení Číny, která by to jistě neviděla jako takové drama. Jedna potápějící se hegemonická moc se pokouší zůstat na hladině všemi prostředky, samozřejmě je to pochopitelné, ale to by nemělo být korunováno  úspěchem, je přesvědčena Čína.  Čína v posledních několika letech výrazně pokročila v rozvoji a je tak blízko prahu svých cílů.

Červen už  je velmi blízko, brzy bude jasné, do jaké míry jsou moje myšlenky a analýzy správné, ačkoliv tajně doufám, že to není správná prognóza, končí komentář  Jens Blecker.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru