Merkelová v Soči v trapné situaci kvůli útoku Ukrajiny na ruské

Ruský prezident Vladimir Putin popsal jako „bezprecedentní“ situaci s zatčením šéfa pobočky ruské agentury RIA Novosti Ukrajina Kirilla Vyšinského.

„Člověka se snaží obvinit z velezrady za to, že veřejně plnil své pracovní povinnosti. Já jsem dávno nic takového nezaznamenal, a dlouho si nepamatuji,“ prohlásil rozlobeně Putin na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Kancléřka se sama ocitla ve velmi nepříjemné situaci. Sama často a ráda kritizuje Rusko za nedostatečnost svobody slova v médiích, a musela odpovídat na provokativní a zcela nepřijatelné kroky svého ukrajinského chráněnce.

Merkelová následně slíbila, že tuto otázku nastolí na setkání s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

„Jak jsem řekla, že ruští novináři, kteří jsou zatčeni a nemůžou dělat svou práci – to nás také naplňuje zneklidněním,“ řekla.

Vyšinskij byl zadržen 15. května v Kyjevě hned vedle svého domu. Je podezřelý velezrady a podpory vzbouřených republik DLR a LLR. Novinář byl poslán do Chersonu. Hrozí mu 15 lety ve vězení.

Ve stejný den ukrajinské bezpečnostní síly uskutečnily mnohahodinové prohlídky v zastoupení RIA Novosti v Kyjevě, stejně jako v bytě korespondentky Ludmily Lysenkové a vedoucího agentury Andreje Borodina. Poté byli do SBU předvoláni k výslechu.

Ve čtvrtek byl Vyšinskij zatčen na 60 dní bez možnosti kauce. Obhajoba chce protestovat proti tomuto rozhodnutí. V Rusku se kvůli tomu vzhledla mohutná vlna rozhořčení a ruská vláda slíbila, že udělá vše, aby se situace vyřešila.
Skutečnost, že se na Ukrajině vládnoucí pomajdanovská vláda snaží zgljachšaltovat ukrajinská média a ta s jiným názorem vyslověně zlikvidovat, je poměrně dobře zdokumentováno. Stejným útokům jsou vystaveni nejen ruští novináři, ale i další zahraniční korespondenti, kteří se například pokusili pokrýt události na Donbasu. Přesto Západ, který neustále hovoří o “hodnotách” svobody slova v této věci prakticky mlčí. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru