Putin

N-TV: Putin vyhrál – nikdo na Západě nechce umřít za Simferopol!

Intervence do konfliktu v Sýrii poskytla Rusku místo mezi světovými mocnostmi. Připojení Krymu také posílil Putinovo postavení na světové scéně. Současně se zdá, že světové společenství rezignovalo na „anexi”, protože „nikdo na Západě nechce umřít za Simferopol”, poznamenal televizní kanál v materiálu plném směsice obdivu, kritiky a mírné deprese.

Šéf Kremlu Vladimir Putin, nyní stojí na „vrcholu své moci”, uvedl německý televizní kanál N-TV na svých internetových stránkách. Je ve věku 65 let a ve své zemi je po dobu 18 let nezpochybnitelným politickým vůdcem. Od doby Josefa Stalina, žádný sovětský nebo ruský politik nebyl v křesle hlavy státu tak dlouho, konstatoval Wolfram Weimer, autor článku. Putin je dlouholetý politik a německý novinář zdůraznil: „Přežil Clintona, Bushe a Obamu – a i Trumpa a Merkelovou přežije.”

V prezidentských volbách vyhrál šéf Kremlu se 77% hlasů, což naznačuje, že mezi Rusy má velkou podporu, pokračoval materiál. „Na Západě na to radostně zapomínají,” poznamenal autor. Putin je chválen za stabilizaci země po „postkomunistickém chaosu” a v letech své vlády dokázal dosáhnout hospodářského a společenského úspěchu.„Putinismus, s jeho cílevědomým nacionalismem a podporou – s politickým kalkulem – národní pravoslavné církve vznikla nová kolektivní identita moderního Ruska,” napsal Weimer.

Putinův styl vlády je směsící „represálií tajných služeb a policie, ostentativní demokracie a zuřivosti”, tvrdí autor. Současně „ten, kdo ohrožuje jeho moc, se rychle ocitne ve vězení”.Rusko stále nemůže být nazýváno demokratickým právním státem tvrdí Weimer: “Svoboda projevu, práva menšin, občanů a lidí jsou respektována pouze při rozmaru Kremlu”.

A přesto stojí za to uznat, že Putin byl schopen dosáhnout úspěchů, pokračuje novinář. Ekonomická krize, která vznikla kvůli poklesu cen ropy a západním sankcím, byla překonána. Křemelský vůdce vystoupil z obrany poté, co uzavřel řadu nových aliancí, začal rozvíjet svůj vliv na světové scéně. Založil spolupráci s Pekingem, otevřel dveře do Teheránu a vstoupil do aliance s Ankarou.

Konflikty v Sýrii a na Ukrajině mu umožnily vrátit Rusku status světové mocnosti, poukázal Weimer. Vojenská intervence do bojů v Sýrii mu umožnila zaplnit vakuum, které Spojené státy zanechaly s svojí nerozhodnou strategií na Blízkém východě. Rusko se najednou stalo jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu: bez Putina se není možné dohodnout na míru. Navíc se rozšiřuje námořní základna v Tartu, první pevnost jaderné velmoci na pobřeží Středozemního moře.

A s “bleskovou anexí” Krymu se zdá, že je již světová komunita smířena, uvedla N-TV. Protiruské sankce nefungovaly a NATO a EU žádnou vážnou konfrontaci neprovedly. Naopak, západní diplomaté mají čím dál větší sklon věřit, že poloostrov by měl být ponechán Rusku. Ukazuje se, že Putin vyhrál „stínovou válku” za rozdělení Ukrajiny a výrazně rozšířil oblast vlivu Ruska. Šance na vytvoření jediné, suverénní Ukrajiny již bylo ztraceno, Weimer říká: „Na Západě nikdo nechce zemřít pro Simferopol.”

„Je čas znovu přehodnotit západní strategii izolace Moskvy” mnozí trvají. Přičemž nejenom „ti, kteří Putinovi rozumí,” poznamenal autor.  “Vzhledem k tomu, že válka není volba, musíme s ním (Putinem) uzavřít mír a rozdělit Ukrajinu,” začali mluvit ve Vídni.Věří, že v dlouhodobém horizontu, rozdělení země do proruský Východ a prozápadního Západ – je nejlepším řešením pro Ukrajince, Rusy a Evropany, zvláště když si uvědomíte, že většina lidí, kteří žijí na Krymu a na východě země inklinují k Rusku.

A v Berlíně začali politici uvažovat o tom, jak s Putinem jednat a najít diplomatické řešení krizové situace. „Věčné sankce nejsou chytrá politika,” říkají odborníci německého ministerstva zahraničí. Ale bez vstřícných ústupků nikdo nechce sankce  zrušit . A zatímco německý ministr zahraničí stále váhá, jeho členové strany ze sociálně demokratické strany požadují zrušení sankčních opatření. Vystupují za to také Levice a členové strany Alternatíva pro Německo, stejně jako někteří politici z křesťanské sociální unie a Svobodné demokratické strany Německa.

Kancléřka Angela Merkelová zvažuje v danném momentě možnosti pro sblížení, napsal Weimer. 18. května navštíví Soči. 5. června Putin navštíví Rakousko. Ve Vídni se domnívají, že je správný čas na zlepšení vztahů s Moskvou. Berlín se bude muset rozhodnout. „A Putin zvítězí,” uzavřel autor.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru