Sarkozy

Proč USA a jejich spojenci bombardovaly Libyi? Chtěl Sarkozy odstranit Kaddáfího, aby zametl stopy své spolupráce s Kaddáfím? Čtěte svědectví ze zákulisí

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy se těšil dobrým vztahům s libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím. Přesto Francie byla jednou z vůdčích zemí, které prosadily svržení jeho režimu. Podle novináře Joe Penneyho z The Intercept probíhající vyšetřování Sarkozyho korupční aféry může odhalit skutečné motivy francouzské intervence v Libyi.

Minulý měsíc byl Sarkozy zadržen policií a vyslýchán v případě údajného nelegálního financování Muammara Kaddáfího jeho předvolební kampaně v roce 2007. Kromě toho je bývalá hlava Páté republiky obviňována z ovlivňování vyšetřování Kaddáfího kauzy.

V roce 2012 francouzský portál Mediapart zveřejnil dokumenty, které podepsal šéf tajné služby Kaddáfího režimu Moussa Koussa a jež dokládají, že Sarkozy dostal 50 milionů eur na svou předvolební kampaň v roce 2007. Později francouzské úřady potvrdily, že se jedná o pravý podpis.

„Po tomto odhalení Ziad Takiéddine, obchodník se zbraněmi francouzsko-libanonského původu, jenž pomohl Sarkozymu organizovat svou první návštěvu Libye v roce 2005, ještě když byl ministr vnitra, u soudu dosvědčil, že na konci roku 2006 a začátkem roku 2007 z Libye doručil Sarkozymu kufry nacpané miliony eur, když ten se připravoval na svou předvolební kampaň,” píše Penney.

Tuto skutečnost potvrdil v rozhovorech s novináři i bývalý libyjský premiér Baghdadi Mahmudi. Kromě toho francouzské úřady zkoumají ručně psané poznámky ropného ministra Kaddáfího vlády Shukriho Ghanema, které popisují tři platby Sarkozymu o celkové částce 6,5 milionů eur. 29. dubna 2012, týden po prvním kole prezidentských voleb, ve kterém se Sarkozy ucházel o druhý termín, byl Ghanem nalezen mrtvý ve Vídni.

Jeden z dalších Libyjců, kteří měli údajně organizovat platby, byl ředitel libyjského investičního portfolia Bašír Saleh, jenž byl tajně vyvezen z Libye do Paříže krátce po svržení Kaddáfího. Přestože byl na něj vydán zatykač Interpolu, tak svobodně žil v Paříži. Když to vyšlo na veřejnost, tak se ukryl v Jihoafrické republice. Nicméně letos v březnu, poté co jeho spojenec prezident Jacob Zuma rezignoval, byl zastřelen. Saleh měl údajně nejdetailnější záznamy nelegálních peněžních transferů, které měl vyměnit za svou záchranu z revoluční Libye.

Mohla být francouzská intervence snahou zamést stopy, které vedou k Sarkozymu? Když již bylo evidentní, že Spojené státy chtějí v Libyi zasáhnout, tak se Francie postavila do čela této kampaně. Paříž tvrdě prosazovala cestu, při které bude vše spojené s Kaddáfím zničeno.

„Francouzský prezident, který stanul v čele Evropy ve vojenské intervenci proti Kaddáfímu, chtěl kompenzovat diplomatické chyby v Tunisku a Egyptě a byl nejspíše rozzuřen neúspěšnou zbrojní zakázkou s Kaddáfím,” píše autor článku. „Teď to vypadá, že Sarkozy chtěl změnit příběh tak, aby vzbudil dojem, že stál v čele demokratické intervence proti Kaddáfímu,” dodává.

(freeglobe.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru