National Interest označil „nejhorší noční můru” NATO!

Jak časopis uvedl uvádl, ruské střely a námořnictvo nacházející se v oblasti výrazně snižují oblast působení amerických a evropských vojsk. A největší hrozba pochází z raketových systémů Iskander-M, které budou moci zasáhnout přesně zasáhnout námořní zařízení v Polsku a pobaltských státech. Časopis dodává, že NATO v současné době nemá dostatečné kapacity na konfrontaci s ruskými vojsky.

Kromě pozemních raket bude moci Rusko použít letectvo a řízené střely X-55 a X-101, o jejichž počtu nejsou spolehlivé údaje, nicméně publikace zdůraznila, že tyto zbraně jsou schopny zasáhnout jakýkoli cíl v Polsku.

Kromě toho v Kaliningradu sídlí velký kontingent ruské flotily, včetně malých dělostřeleckých lodí projektu 21630 se svislým vypouštěčem komplexu 3P-14 UKSK osmi střel „Kalibr“, vyzkoušených v protiteroristických operacích v Sýrii. Tyto lodě, stejně jako dvě ponorky  877, zvyšují sílu ruského předsunutého úderu proti agresorovi.

Časopis také uvádí řadu dalších lodí, které budou zapojeny  do povrchové, protiponorkové a protiletadlové obrany. Je to torpédoborec projektu 956, dvě hlídkové loď „Nebojácný“ čtyři korvety projektu 20380 , čtyři malé raketové lodě projektu 1234 a sedm raketových člunů projektu 1241.

V závěru publikace píše, že země NATO okolo Kaliningradu nemají možnost jít do konfrontace s ruskými vojáky nasazenými v regionu, a v případě války by se rovnováha v Baltském moři jednoznačně vyvíjela ve prospěch Moskvy.

Americký časopis, který má jinak dobré informace, ale opomněl dodat jiná základní fakta. Například ten fakt, že Rusko nerozmísťovalo v Kaliningranu své „strašidelné“ zbraně včetně „Iskanderu-M“ dokud nezačaly Spojené státy rozmísťovat v Evropě své protiraketové systémy a NATO se masivně vojensky nepřiblížilo k ruským hranicím.  

Druhým faktorem je skutečnost, že oblast Kaliningradu je ruským územím a jaké typy vojsk či zbraní si umístí na svém území, je jeho suverénním právem. Je velmi obtížné si představit, že by Američané přihlíželi k výhradám k umístění armády a své výzbroje třeba na Aljašce. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru