Trump

Několik Trumpových lží, které mají ospravedlnit další válku

1. lež: „Íránský režim je předním státním podporovatelem terorismu.“

Spojené státy dlouhodobě vědí, že to je jejich spojenec Saudská Arábie, a ne jejich nepřítel Írán, kdo je předním státním sponzorem terorismu. Zpráva amerického ministerstva zahraničí hovoří už v roce 2009 o financování teroristických skupin zejména Saudskou Arábií.

Všechny poslední pokusy o spojení Íránu s terorismem selhaly. Dokonce ani americké zprávy o terorismu nezmiňují Írán jako předního podporovatele terorismu. Nejnovější Globální index terorismu ministerstva vnitřní bezpečnosti jasně uvádí, že nikoliv Írán, ale „ISIS, Boko Haram, talibánci a Al-Káida“ představují největší teroristické nebezpečí. Žádná z těchto skupin není šíitskou organizací a žádná není nikterak napojena na Írán, ale dohromady „mají na svědomí 74 procent všech úmrtí z důvodu terorismu“.

2. lež: „Íránský režim podporuje talibánce a Al-Káidu.“

Po útocích 11. září 2001 se Írán okamžitě postavil na stranu USA proti talibáncům a Al-Káidě. Írán nabídl Američanům svoje letecké základny a dal svolení k provádění pátracích a záchranných misí v případě sestřelených amerických letadel.

Íránci také předali USA informace ohledně cílů spojených s talibánci a Al-Káidou. Íránští diplomaté se tajně setkávali s úředníky USA už v říjnu 2001, aby společně plánovali odsunutí talibánců od moci a vytvoření nové vlády v Afganistanu. Na konferenci v Bonnu v prosinci 2001 hrál Írán zcela klíčovou roli v utvoření nové afgánské vlády.

Írán také zajal stovky bojovníků Al-Káidy a talibánců, kteří sběhli na jeho území. Zjistil totožnost více než dvou set uprchlíků z Al-Káidy a talibánců a předal tyto údaje OSN.

3. lež: „Žádné kroky [íránského] režimu nebyly nebezpečnější než úsilí o získání jaderných zbraní a způsob jejich užití. […] Dnes mám konečný důkaz o tom, že ten íránský slib byl lží. Izrael minulý týden zveřejnil zpravodajské dokumenty, které Írán dlouho skrýval a které jednoznačně odhalují íránský režim a jeho snahy o získání jaderných zbraní.“

Jako jediný důkaz, že Írán porušil JCPOA, Trump zmínil důkazy, které v prezentaci ukázal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Netanjahu ukázal pořadače s více než padesáti tisíci kartotékami a stěnu s CD, které, jak prohlásil, byly plné důkazů.

Ale tyto dokumenty nebyly „Íránem dlouho skrývané“ a nepředstavují důkaz o tom, že Írán usiluje o jaderné zbraně. Netanjahuovy „významné nové objevy“ nejsou vůbec nové. Pořadače a disky neobsahovaly nic, o čem by Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) už nevěděla a neodmítla to už poprvé jako bezvýznamné. Tyto staré pokusy o diskreditaci Íránu vyvrátila řada odborníků, včetně Garetha Portera v jeho díle Manufactured Crisis. MAAE se těmito informacemi přestala nadobro zaobírat v prosinci 2015.

Hlavní inspektor MAAE Olli Heinonen během jednání o JCPOA prohlásil, že MAAE viděla poprvé ony „nové významné“ důkazy, které zveřejnil Netanjahu, už v roce 2005, tedy dávno před podepsáním smlouvy. K Netanjahuovu vystoupení Heinonen dodal: „Viděl jsem prostě spoustu fotografií, které jsem viděl už dříve.“

Dokonce ani americké a izraelské zpravodajské služby nepotvrzují, že Írán usiluje o výrobu jaderných zbraní.

Bývalý ředitel CIA a ministr obrany USA Leon Panetta na otázku, jestli se Írán snaží vyvinout jaderné zbraně, odpověděl krátce: „Ne.“ National Intelligence Estimate (NIE) z roku 2007, kde jsou zahrnuty poznatky všech amerických zpravodajských služeb, s „velkou pravděpodobností“ uvádí, že Írán nevyvíjí jadernou zbraň. NIE v roce 2011 říká, že „konečné hodnocení NIE [z roku 2007] je stále aktuální. Nejsou patrny žádné známky toho, že by [íránská] vláda rozhodla o pokračování v programu [vývoje jaderných zbraní]“.

Juval Diskin, který stál šest let v čele izraelské kontrarozvědky Šin bet, obvinil premiéra Netanjahua, že „ve věci Íránu klame veřejné mínění“. A generál Benny Gantz, dřívější štábní velitel izraelské armády, prohlásil, že Írán „neučinil rozhodnutí“ o pokračování v jaderném programu. Bývalý izraelský ministr obrany Ehud Barak jasně řekl, že „to není tak“, že „Írán je rozhodnut (…), aby získal jaderné zbraně (…) tak rychle, jak jen to jde“. A položil rétorickou otázku: „Aby to udělal, musel by Írán ohlásit, že opouští režim inspekce (…) Proč to neudělal?“

Bývalý ředitel MAAE Muhammad el-Baradei investigativnímu novináři Seymouru Hershovi řekl, že „během mé práce v agentuře jsme neviděli ani náznak toho, že by Írán vyvíjel zbraně [jaderné]“.

Podstatné je to, že ani Spojené státy, ani Izrael, ani Mezinárodní agentura pro jadernou energii nikdy doopravdy nevěřily, že Írán vyvíjí jaderné zbraně.

(freeglobe.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru