Netanjahu definoval „najväčšiu hrozbu pre svet“

Netanjahu sa v nedeľu zišiel s novým ministrom zahraničia USA Mikom Pompeem, ktorý prehlásil, že americká vláda má „všestrannú iránsku stratégiu”, ktorá berie do úvahy nielen na jadrový program Teheránu, ale tiež k „nejadrové” hrozby z jeho strany, vrátane vojenskej prítomnosti v Sýrii.

„Irán treba zastaviť, zastaviť jeho snahu o získanie atómovej bomby, zastaviť jeho agresiu. Chceme to urobiť spoločne. Som znovu veľmi nadšený pevnou podporou, ktorú USA poskytujú Izraelu v tejto spoločnej kampani, ktorá predpokladá účasť mnohých ďalších štátov,” povedal Netanjahu vo svojom prehlásení po ukončení rokovania.

„Podľa môjho názoru je najväčšou hrozbou pre svet, pre dve naše krajiny a všetkých ostatných, syntéza výbojného islamizmu s vojensko-jadrovým potenciálom, a síce s pokusom Iránu o získanie jadrovej zbrane,” dodal premiér.

Trump pohrozil sprísnením, alebo, ak sa to podarí, anuláciou jadrovej dohody, ktorú uzavrelo s Iránom šesť veľmocí, vrátane USA, v roku 2015 za predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru