NI: Rusko všechny předběhlo – „revolučním” robotickým tankem!

Analytik konstatoval, že ruské robotické tanky již byly testovány v boji. Nedávno ruské ministerstvo obrany uvedlo, že komplexy “Uran-6” a “Uran-9” se osvědčily v Sýrii.Zejména  „Uran-6“ se účastnil odminování Palmyry, a umožnil zachránit stovky životů civilistů. Testy „Uranu-9“, který má silnou výzbroj, nebyly resortem sděleny, ale stejně jako jiné moderní ruské zbraně v Sýrii pravděpodobně také absolvovaly test úspěšně, konstatoval Chow.

USA a Čína rovněž vyvíjí robotické tanky, ale na rozdíl od Ruska, tyto země stále hodnotí možnosti jejich uplatnění, a pokoušejí se odstranit nedostatky svých projektů, uvedl článek.

„Jak ukázal „Uran-9“, technologická éra bezpilotních tanků již nastala, jedinou otázkou je, jak s nimi světové armády budou nakládat. Rusko si je vyzkoušelo dříve než ostatní, a jeho další kroky mohou mít vážné důsledky pro ostatní země,“ upozornil expert.

Robotický komplex “Uran-6” je určen pro odminování, “Uran-9″ – pro průzkumné a palebnou podporu jednotek na bojišti. Robot má impozantní palebnou sílu: je vybaven protitankovými řízenými raketami „Ataka”, 30 milimetrovým automatickým kanónem 2A72 a kulometem ráže 7,62 mm. „Uran-9″ je také integrován do jediného systému taktického řízení a má ochranu proti neoprávněnému přístupu a aktivitám radioelektronického boje.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru