Kyjev: Nord Stream-2 je přímou hrozbou Ukrajině!

Ukrajina se snaží zoufale podpořit pohled německé kancléřky Merkelové, aby alespoň část ukrajinského tranzitu ruského plynu byla zachována.

„Pro Rusko to je ziskový projekt, který z dlouhodobého hlediska zajistí závislost celé Evropy na něm,” citovala Grojsmana tisková služba ukrajinské vlády.

Podle ukrajinského premiéra je „Nord Stream-2″ „výhradně geopolitickou stavbou”, která přináší „přímou hrozbu” Kyjevu.

„Zároveň já zaručuji, že ukrajinský plynový dopravní systém je a bude spolehlivým tranzitem a  na 100 procent zajistí tranzit plynu evropským spotřebitelům. Jsme připraveni spolupracovat s našimi mezinárodními partnery, jak modernizovat a spravovat náš plynový dopravního systému,“ uvedl Grojsman.

Jeho slova však popírají odborníci. Pokud odmyslíme „kleptomanické“ manýry Ukrajiny, je skutečností, že celý tranzitní systém Ukrajiny byl léta „ždímán“ do posledního centu, a do modernizace se prakticky neinvestovalo. Ujištění ukrajinského premiéra se tak mohou opírat jedině o další vynucené investice Evropy do této bezedné černé, zkorumpované jámy. Naposledy na to dokonce poukázal bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma.

Projekt „Nord Stream-2“ zahrnuje výstavbu dvou plynovodů s celkovou kapacitou 55 miliard metrů krychlových plynu ročně. Potrubí povede od pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa, vedle současného „Nord Streamu”. Některé země, včetně Ukrajiny, které se obávají ztráty příjmů z tranzitu ruského  plynu, a USA, které mají ambiciózní plány na vývoz LNG do Evropy, jsou proti projektu.

Koncem března Německo vydalo stavební povolení pro „Nord Stream -2“ a Finsko v dubnu.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru