OPCW není schopna stanovit množství látky, která otrávila

A to v rozporu s předchozím prohlášením šéfa této organizace. Předtím totiž vedoucí OPCW Ahmet Uzumcu v rozhovoru pro New York Times řekl, že Skripal byl otráven 50-100 gramy jedu, buď ve formě aerosolu, nebo v kapalném stavu.

OPCW také na svých stránkách poznamenala, že na základě analýzy vzorků byla stanovena „vysoká čistota a odolnost vůči povětrnostním podmínkám” (To poněkud narušuje předpoklad, podle něhož vlhkost ovzduší v Salisbury snížila účinnost látky a došlo “záračnému” uzdravení Skripalových – pozn. red.)

Ruští experti ovšem okamžitě vyjádřili nedůvěru k číslům vyjádřených vedoucím OPCW.

Například vojenský expert Igor Nikulin poznamenal, že letální dávka takové látky je v řádu několika mikrogramů. „To znamená, že tam nebyl „Novičok“,“ řekl.

A jeden z vývojářů systému nervově-paralytických látek Leonid Rink tvrdí, že použití 50-100 gramů takové látky by mohlo zcela vyhladit celou populaci Salisbury.

Rusko se ptá NATO

Rusko se navíc v souvislosti s potvrzením prezidenta České republiky Miloše Zemana, že se loni testoval a vyráběla látka z rodiny “Novičoku” (ministerstvo obrany ČR uvedlo, že šlo pouze o testy ne o výrobu) obrátilo na NATO s dotazy, že pokud byla látka zničena, tak kdo to zaznamenal a zdokumentoval.

„A co NATO? Severoatlantická aliance nevěděla, že právě před rokem Česká republika syntetizovala “Novičok”?“ „Věříte, že … Samozřejmě, že to v NATO věděli. A nyní je dobrá otázka: Kdo a jakým způsobem a na jaké úrovni se podílel na dohledu nad těmito programy NATO,” uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharová.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru