Orbán vyzval EU, aby upustila od myšlenky „Spojených států Evropy”!

„Evropská unie by měla opustit delirium noční můry o „Spojených států evropských“. Evropská unie se musí vrátit do reality a jako první krok by měla přehodnotit svůj postoj k migraci,“ řekl Orban s tím, že Maďarsko a Evropská unie se navzájem potřebují.

Podle předsedy vlády má země v úmyslu hájit své hranice a bojovat proti nuceným kvótám ohledně migrantů.

„Nahradili jsme neúspěšnou liberální demokracii křesťanskou demokracií 21. století, která zaručuje svobodu a bezpečnost lidí,” prohlásil premiér.

Maďarský parlament znovu zvolil Orbana do funkce předsedy vlády 10. května, tento post zastává již počtvrté.

Parlamentní volby se konaly v zemi 8. dubna. Ve výsledku vládnoucí koalice vedená Viktorem Orbánem získala 49,6 procenta hlasů, přičemž v parlamentu získala ústavní většinu – 133 zástupců z celkového počtu 199 poslanců.

Migrační spory

Na konci loňského roku podala Evropská komise proti Maďarsku žalobu za odmítnutí přijmout uprchlíky v rámci migračního programu EU. Maďarsko se proti tomuto rozhodnutí postavilo a slíbilo, že ho zablokuje.

V září téhož roku Evropská unie odmítla nároky Maďarska a Slovenska požadující zrušení národních kvót na přesídlení uprchlíků, které jsou povinné pro členské státy EU. Soud rozhodl, že tento mechanismus účinně a přiměřeně pomůže Řecku a Itálii zvládnout důsledky migrační krize v roce 2015. Rovněž Polsko odmítlo přijmout uprchlíky na svém území. A proti migračním kvótám se postavila i Česká republika.

Maďarsko a Slovensko zpochybnily rozhodnutí z 22. září 2015, které ukládá členským státům EU povinnost přijmout 120.000 uprchlíků přijíždějících do Řecka a Itálie s cílem snížit migrační tlak na tyto dva státy.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru