Strana.ua: „Nesmrtelný pluk” se v Kyjevě proměnil na protest!

Podle ukrajinského listu „Strana.ua“ se odborníci domnívají, že se v posledních letech oslavy Dne vítězství s pochody „Nes,mrtelného pluku“ definitivně změnily na formu protestu proti politice současné vlády, a rostoucí počet účastníků pochodu umožňuje provést určité politické závěry.

V centru Kyjeva na Den vítězství desítky tisíc lidí pochodovaly s portréty příbuznými, kteří bojovali ve druhé světové válce. Podle „Strana.ua“, v rozporu se sliby a hrozbám nacionalistů nebyli schopni narušit oslavy. Přičemž na oslavy přišlo mnohem více lidí, než v předchozím roce, což vypovídá o selhání masivní kampaně zdiskreditovat svátek, kterou vláda vedla v posledním roce.

Publikace uvedla, že ještě hodinu před začátkem akce „Nesmrtelný pluk“ náměstí u stanice metra „Arsenalnaja“ lemovaly stovky lidí s portréty svých příbuzných.

„S květinami v ruce, s výstřižky z sovětských novin, s portréty svých blízkých všichni spěchalipětisetmetrovku roku: od náměstí Arsenalnoj náměstí k Památníku věčné slávy u hrobu neznámého vojína je přesně půl kilometru, a zde v Den vítězství prochází „Nesmrtelný pluk”,” popsal autor článku.

Poznamenal, že později kyjevská policie hlásila, že akce se zúčastnilo pouze 2000 lidí, ale fotografie a videa z akce svědčí spíše o desítkách tisíc.

„Pokud by tato policie posoudila „Maidan“ tak by musela se říci, že tam byl jen jeden a půl tisíce účastníků,“ ironick reagoval analytik Ruslan Bortnik.

V edoucí kyjevské organizace veteránů Nikolaj Martynov v rozhovoru s novináři překvapily policejní odhady: „Letos přišly desítky tisíc lidí. Každý rok je jich stále více.”

Nehledě na prohlášení radikálních nacionalistů o tom, že zabrání akci „Nesmrtelný pluk”, narušit průvod nemohli. Ani zástupci C14, kteří se shromáždili v dopoledních hodinách na Arsenalnoj, ani aktivisté Dmitrije Korčinského, který slíbil uspořádat pochod s portréty esesáků divize SS „Galicia“, se letos neodvážili fyzicky zablokovat pochod lidí s portréty vojáků.

Masové pochody „Nesmrtelného pluku” se konaly v mnoha dalších ukrajinských městech, včetně Oděsy, Charkova, Dněpru. Téměř všude pozorovatelé uvedli, že jich zůčastnilo více lidí, než loni. Současně sociologové zaznamenali Den vítězství jako jeden z nejoblíbenějších státních svátků – podle průzkumu společnosti „Rating“ pozitivní postoj ke Dni vítězství vyjádřilo více než 80% respondentů ve všech regionech Ukrajiny.

Odborníci dotázají vydáním sdělili, že v posledních letech se oslava Dne vítězství s pochody „Nesmrtelného pluku” definitivně změnily na formu protestu proti politice současné vlády. A zvýšení počtu účastníků v pochodu umožňuje provést i určité politické závěry.

„Pro většinu společnosti je pochod k památníkům, pomníkům Velké vlastenecké války skrytou formou protestu. Existuje zákonistost: čím blíže ke konci této moci, tím více lidí se podílí na akcích, které se moc snaží zakázat nebo snížit jejich význam. Obraťte pozornost na fakt, dnes přichází více lidí, než za Janukovyče. A nepřicházejí dle rozkazu. Neexistují žádné průvody učitelů, doktorů – lidé přicházejí individuálně. Vidíme nárůst a vývoj. Nemluvíme o úpadku tradice, ale o oživení. To vládu dráždí. Jedná se o pochopení, že cyklus je dokončen, a krátí se čas přidělený této vládě,“ řekl politický analytik Ruslan Bortnik.

„Stačí mít oči a zdravý rozum k pochopení, že tam bylo desetkrát více lidí, než úřady napočítaly. Proto ve všech případech, které nejsou přínosem pro tuto moc – to jest pochody, protesty, nebo „mini-Majdany“ – se počet lidí záměrně podhodnocuje. Lidé přicházejí, aby se prokázalo, že mají dost toho, že vláda záměrně převrací humanitární oblast na teritorium války, aby si v té době nacpala kapsy. A taková masová akce na Den vítězství je ukázkou postoje k moci. To je důkaz, že prezident s důvěrou, která má tendenci k nule, nemá právo se vměšovat do náboženských, historických a jazykových otázek,“ sdělil politolog Andrej Zolotarev.

Publikace připomněla, že po masových oslavách Dne vítězství v předchozích dvou letech úřady zavedly nová omezení. Například zákon zakázal nosit stuhy sv. Jiří, zahájil trestní řízení proti organizátorům pochodů. Není vyloučeno, že se úřady pokusí nějakým způsobem a na některých zchladit žáhu i tentokrát, ale jak ukazuje příklad minulých let a rostoucí počet účastníků pochodů „Nesmrtelného pluku”, směřuje účinnost těchto akcí vlády k nule.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru