Ruský parlament rozhodl o kontrasankcích proti USA!

Zároveň byl v prvním čtení přijat návrh zákona o zavedení trestní odpovědnosti za provádění protiruských sankcí na území země. Dokument navrhuje odpovídající změnu trestního zákona. Druhé čtení obou zákonů je naplánováno na 17. května.

Zákon o boji proti nepřátelským činnostem Spojených států a dalších zemí byl 13. dubna předán Státní Dumě. Tento dokument umožňuje zahrnout do seznamu sankcí veškeré zboží vyráběné v USA nebo jiných státech, které podporovaly protiruské sankce Washingtonu. Návrh zákona se zabýval zejména omezením nebo zákazem dodávek alkoholu, tabáku, technologií a zařízení, zemědělských produktů. Ze seznamu se autoři návrhu rozhodli vyjmout zákaz dovozu amerických léků.

Dokument o trestní odpovědnosti za prosazování protiruských sankcí na území Ruska byl předložen předložen dolní komoře parlamentu 14. května. Navrhuje se sněm trest ve formě odnětí svobody až na čtyři roky, nucené práce v tomto období nebo pokutu až do výše 600 tisíc rublů. Pro Rusy, kteří přispívají k zavedení omezujících opatření, je navrženo  odnětí svobody až na tři roky a pokuta ve výši až 500 tisíc rublů.

Ve své podstatě se jedná o zrcadlovou odpověď Moskvy na sankce zavedené Washingtonem proti Rusku.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru