Sexuální výchova pro migranty? Švédsko zaplatí miliony, prý je to nezbytně nutné

Ministryně sociálních věcí Annika Strandhällová uvedla, že spuštění programu je „mimořádně naléhavé“. „Zjistili jsme, že některé ženy mezi nově příchozími pocházejí z komunit, kde existují zcela odlišné normy, zákony a předpisy,“ vysvětluje.

„Tento projekt dává této skupině žen lepší příležitost získat znalosti o sexuálních a reprodukčních právech ve Švédsku,“ uvedla Strandhällová s tím, že program vychází z výsledků průzkumu Švédského sdružení pro sexuální výchovu (RFSU), který také bude příjemcem investice.

„Je to investice, která velmi dobře zapadá do kontextu kampaně #MeToo a debaty, kterou ve Švédsku vedeme o významu nově příchozích žen, které sem přicházejí, aby měly správné podmínky pro integraci do švédské společnosti,“ dodala.

Od roku 2015 se Švédsko muselo vypořádat s mnoha dětskými sňatky, které byly uzavřeny v zahraničí. V některých případech vláda dovolila manželům dětských nevěst, aby se svými ženami žili, a odmítla obvinit ze znásilnění ty muže, kteří oplodnili nezletilé nevěsty, pokud došlo ke znásilnění mimo Švédsko.

Vláda se také nedávno pokoušela upozornil na dětskými sňatky prostřednictvím informační brožury zveřejněné koncem března, ale po negativní reakci ze strany veřejnosti materiál nechala stáhnout.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru