Tahle země není pro migranty. V Itálii prý nastanou nové časy

Již před volbami obě strany slibovaly, že v oblasti přistěhovalectví velmi přitvrdí a zejména šéf Ligy severu Salvini se nechal slyšet, že bude chtít ze země deportovat několik set tisíc ilegálních přistěhovalců. Nyní se zdá, že Salvini i di Maio chtějí přejít od slov k činům a splnit přání svých voličů, pro které bylo právě téma přistěhovalectví klíčovým bodem. „Přistěhovalecká politika by mohla být nejtvrdší od druhé světové války,“ konstatuje britský deník.

Jak Salvini a di Maio uvedeli, jejich vláda se chce zaměřit na budování dalších „zadržovacích“ center pro uprchlíky, díky kterým by bylo možné zrychlit deportace přibližně půl milionů ilegálních migrantů. V rámci svých plánů také vyzvali k opětovnému projednání Dublinské úmluvy, která se věnuje právě přistěhovalectví. Vedle toho oba politici volají po uzavření všech neregistrovaných romských táborů.

Za neméně důležitou považují obě strany pasáž, která se týká italských muslimů. Imámové by měli své mešity registrovat u státu a pokud tak neučiní, riskují, že mešity budou italskými úřady neprodleně uzavřeny. Proti tomu kroku už se ozývají nesouhlasné reakce. „Chtěl bych jim vzkázat, aby dodržovali italskou ústavu, která garantuje náboženskou svobodu,“ zlobí se imám Izzedin Elzir z Florencie.

Liga severu i Hnutí pěti hvězd mají nejenom pro přistěhovaleckou politiku značnou podporu a vše nasvědčuje tomu, že budou chtít svůj program dotáhnout až do konce. Vznik nové vlády bude muset v každém případě ještě „posvětit“ prezident země Mattarella a také samotný parlament, kde se bude následně hlasovat o důvěře. O jednotlivých postech zatím ještě není rozhodnuto. Hovoří se ale o tom, že Salvini by se měl stát ministrem vnitra a Di Maio ministrem zahraničí.

Hnutí pěti hvězd získalo v parlamentních volbách více hlasů než Liga severu, ale ta stále posiluje a k získaným 17% by nyní přidala podle průzkumů veřejného mínění dalších osm procent. Nová vláda vzbuzuje obavy nejenom stovek tisíc ilegálních migrantů, ale také u Evropské unie. Liga severu i Hnutí pěti hvězd jsou známé svým euroskepticismem a dříve hovořily také o uspořádání referenda o vystoupení z EU.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru