Americká spisovatelka: USA musí zaplatit za „osvobození” Rakky!

Podle jejího názoru musí Washington odčinit svoji vinu před místním obyvatelstvem, obnovit zničené domy a zaplatit náhrady rodinám obětí.

Začátkem tohoto měsíce Amnesty International zveřejnila zprávu, která ukazuje, že během posledního útoku na pozici „Islámského státu“ v Rakce koalice vedená Spojenými státy spáchala válečné zločiny. Čtení tohoto dokumentu je strašné, napsala na stránkách The Guardianu americká spisovatele Molly Crabappleová.

„39 členů jedné rodiny je zabito. Otec, který poslouchal prosby svých pohřbených dětí pod troskami, které pomalu zemřely žízní. Město je zničeno. Stovky, možná tisíce civilistů, zemřely a ne 21 lidí, jak si americká armáda posmívá,” uvedla autorka článku.

Nepřekvapilo ji, že americké média skoro nevěnovala tomuto příběhu pozornost. Dokonce i většina amerických protiválečných hnutí se rozhodla ignorovat oběti, k nimž vedl koaliční boj s islamisty.

„IS kdysi pronásledovala Američany v nočních můrách. „Rozbombardujte IS,” žádali. Teď Amerika pokračuje, a vůbec se nezajímá o trosky, které zbyly po bombardování,”zdůraznila Crabappleová.

Podle ní tři roky psala knihu společně s Marwanem Hishamem, novinářem z Rakky. Riskoval svůj život, tajně posílal zprávy z města zabraného islamisty. V roce 2014 Syřan oznámil na Twitteru, že proamerická koalice zahájila letecký úder – 20 minut předtím, než Pentagon oficiálně oznámil kampaň.

„Do roku 2016, kdy konečně utekl z města, žil Marwan pod bombami koalice. Tyto bomby, stejně jako ty, které byly shazovány Ruskem a syrským režimem, vymazaly všechny čtvrtě,” uvedla Crabappleová.

Jen pár dní po zahájení kampaně koalice zabila první civilistu – mladého strážce jménem Ismail, jehož tělo Marwan pomáhal vytáhnout ze sutin. Během příštích pomalu se táhnocích měsíců proměnily americké bomby Rakku v pustinu zničených budov a zničených těl, a novinář pozoroval „jak se touha jeho sousedů zbavit se IS obrací k hrůze“.

V té době se téměř nikdo mimo Sýrii nezajímal o to, co americké bomby dělaly v Rakce. IS se dopustila takových obrovských zločinů a tak je široce pokrývala média, že jakákoli akce proti této skupině se zdála oprávněná navzdory ztrátám mezi civilním obyvatelstvem, poukázala autorka článku.

Podle obránců lidských práv bylo v posledních čtyřech měsících útoku na Rakku zabito 1 400 až 2 000 civilistů a samotné město bylo zničeno z 90%. Spojené státy se za tato úmrtí neomlouvaly, upozornila Crabappleová.

„K těmto civilistů strávili méně dechu, než k těm 62 syrským vojákům, které USA v září 2016 náhodně bombardovali v Deir az Zouru. Americké úřady tehdy vyjádřily lítost. Koneckonců, tito vojáci bojovali za armádu, která podporuje Rusko, a jedna velmoc by se měla chovat delikátně vůči druhé. Nešťastná Rakka nemá takové spojence,” tvrdí autorka.

Novináři, kteří navštívili Rakku dnes, potkávají zničené město, hnilobný zápach a opuštěné miny IS, které každých pár dní vezmou životy několika lidem. Místní úřady nemají dostatek peněz a těžkého vybavení.

V březnu vláda Trump zmrazila platbu ve výši 200 milionů dolarů, aby stabilizovala regiony, které dříve řídila IS.V Rakce není žádná elektřina, ani voda. Nejoblíbenějším úkolem je odstranění barikád. Dokonce i děti se zabývají tímto nebezpečným obchodem. I když místní obyvatelé vydali stovky zpráv o civilních ztrátách, centrální velitelství americké armády prakticky všechny odmítlo.

„Mluvčí koalice plukovník Sean Ryan nazval zprávu Amnesty za „naprosto nepravdivou”, ale oficiální popření nemůže skrýt pravdu. USA slíbily kampaň na zničení IS a v jejím procesu zničili Rakku. Nyní musí zaplatit za obnovu bombardovaného města a vyplatit náhrady rodinám tisíců civilistů, kteří byli zabiti. Cokoliv méně by znamenalo, že „osvobození” Rakky je další zrada, kterou svět dal Sýrii,” uzavřela Molly Crabappová.

(prvnizpravy.cz, foto: timesfreepress.com)

Přejít nahoru