Americké drony mapovaly území budoucího bojiště u ruských hranic

Drone Global Hawk vzlétl z letecké základny na Sicílii a  více než pět hodin křižoval podél jihozápadního a jižního pobřeží Krymu, stejně tak jako podél pobřeží Krasnodarské oblasti. Před tím dron létal několik hodin podél demarkační linie na Donbasu.

Souběžně s dronem podél ruského pobřeží letělo protiponorkové letadlo Poseidon. Většinu času strávilo u Sevastopolu ve vzdušném prostoru nad mezinárodními vodami Černého moře.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk je vojenský bezpilotní letoun operující za každého počasí během dne i noci. Global Hawk je zařazen do amerického letectva a plní podobnou roli jako špionážní Lockheed U-2. Téměř v reálném čase dokáže poskytovat snímky rozsáhlých zeměpisných oblastí ve vysokém rozlišení. Během průzkumné mise dokáže zmapovat 100.000 km² terénu denně.

 

Informace poskytované letadly Global Hawk umožňují lepší zaměření pozemních cílů a větší ochranu vlastních jednotek působících v dané oblasti.

Drony podle poslankyně  ukrajinské Nejvyšší rady Naděždy Savčenkové způsobily výbuchy ukrajinských vojenských skladů, aby jejich výbuchy zakryly nedostatek munice ve skladech

„Vím, že tam létala bezpilotní letadla – drony a k výbuchu skladiště došlo proto, protože se blížil termín pro podání zprávy o nedostatku munice ve skladech a výbuchy měly zakrýt realitu,“ řekla Savčenková.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru