A bude mela: Senát USA zakázal prodej F-35 Turecku kvůli nákup S-400!

Je zřejmé, že se přechází od verbálních vyhrůžek k činům, pokud Spojené státy definitivně zakáží prodej F-35 Turecku nastane mela. A to nejen ve vztazích USA a Turecka, ale také v rámci NATO a vztahů s Ankarou.

 

„Ministr obrany představí příslušným výborům Kongresu plán na odstranění vládní účasti Turecka v programu F-35, včetně jejích průmyslových a vojenských aspektů,“cituje RIA Novosti zprávu.

Navíc text obsahuje zákaz převodu práv Turecka na stíhačky F-35.

Důvodem je záměr Ankary koupit ruské protiletadlové raketové systémy S-400, stejně jako úsilí na rozšíření vztahů s Ruskem, což, podle amerických zákonodárců, ohrožuje bezpečnost NATO.

Mezi důvody záměru odmítnout Turecko podílet se na rozvoji bitevniku se také uvádí zadržování amerického občana Andrewa Brunsona.

Tento návrh rozpočtu na obranu je jedním z dvou, který v současné době posuzují zákonodárci USA. Druhý projekt iniciovala dolní komora – sněmovna a již byl schválen. Dva zákony budou následně sloučeny do jednoho, který bude předložen k závěrečnému hlasování.

V návrhu dolní komory jsou dodávky F-35 a dalších zbraní Turecku svázány s úmyslem zakoupit S-400.

Turecko se podílí na projektu F-35 spolu s dalšími osmi zeměmi. Jeho příspěvek k rozvoji měl cinit asi 11 miliard dolarů. Ankara již investovala do projektu přibližně 800 milionů dolarů. Na oplátku měly Spojené státy dodat 100 stíhaček. Dodávky měly začít v roce 2018.

V prosinci 2017 podepsaly Turecko a Rusko dohodu o půjčce na S-400. Ankara si koupí dvě baterie systémů protivzdušné obrany, které budou obsluhovat turečtí občané. Strany se také dohodly na technologické spolupráci při vývoji výroby S-400 v Turecku. Zástupci USA a NATO opakovaně za tuto dohodu Ankaru tvrdě kritizovali. Například náměstek ministra zahraničí Wess Mitchell uvedl, že nákup S-400 by mohl negativně ovlivnit dodávku F-35 do Turecka. Turecké ministerstvo zahraničí odpovědělo, že Ankara přijme opatření proti Washingtonu, pokud by byly dodávky bitevniků zablokovány.

 

Je otázkou, kdo ustoupí. Skutečností je, že je Turecko jednou z klíčových zemí NATO na jeho jižním křídle. Navíc se Evropská unie děsí možnosti, že Ankara “pustí” miliony migrantů na Západ.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru