CIA: Jste Američan a umíte rusky, přijďte k nám pracovat!

Na tweetu je vidět muž jak drží ceduli s textem v ruštině “Mluvíš rusky?”

Text inzerátu: „Je to všechno, co znáte! Umíš rusky? Jste občan USA s vysokoškolským vzděláním? Máte zájem sloužit pro svou zemi?“

Poté zpráva vyzvala zájemce, aby navštívili oficiální webovou stránku CIA o nabídkách a “prozkoumali kariéru a příležitosti studentů!”

Mnozí reagovali na tweet posměšně. Někteří uživatelé se zaměřili na gramatiku příspěvku a poukazovali na nesprávné použití “an” než “a” před “občany USA”. Jeden komentátor poukázal na to, že použití článku se může v Británii lišit, ale jiný uživatel, zřejmě z Londýna, napsal: “Ne, to je špatné  i ve Velké Británii.”

Ilja Remeslo, advokát v Občanské komoře Ruské federace, posměšně naznačil, že práce bude perfektní pro Leonida Volkova, šéfa štábu ruského opozičního politika Alexeje Navalného v prezidentské kampani v roce 2018. Příznivci ruského prezidenta Vladimira Putina obvinili Navalného z toho, že je propojen s CIA.

Přinejmenším však několik uživatelů odpovědělo pozitivně. Někteří nabízejí své služby v twetech napsaných v angličtině a ruštině, a řada říká, že by rádi pomohli, ale nemohou, protože nejsou američtí občané.

USA a Rusko mají dlouhou historii náboru svých občanů, aby prováděli špionáže v době studené války, ale současná atmosféra vztahů mezi oběma zeměmi opět nahrává špionům.

Vladimir Putin a prezident Donald Trump se nejprve snažili obnovit vztah dvou mocností, který byl poznamenán geopolitickou soutěží, ale obvinění, že Trumpovu kampaň ovlivnil Kreml, nahrává k posilování tajných služeb.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru