Juncker se otřel o Italy a zvedl tím ze židlí vedení nové vlády

Kabinet protestních stran – Ligy a Hnutí pěti hvězd – které zvítězily v březnových volbách, se konečně dočkal. Po 88 dnech uspěl na druhý pokus právník Giuseppe Conte a stal se premiérem. Nejprve ho nechtěl jmenovat prezident Sergio Matttarella kvůli navrhovanému kandidátovi na post ministra financí Paolu Savonovi. Politická krize skončila tím, že finance povede nakonec 69letý ekonom Giovanni Tria.

A jak píše dnešní MF Dnes, šéf protiimigační strany Liga Matteo Salvini se následně vymezil proti výrokům šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Ten uváděl, že Italové by měli více pracovat a potírat korupci. A to proto, aby se zlepšila situace na zchudlém jihu země.

„Nová vláda dělá vše pro to, aby byla respektována důstojnost 60 milionů Italů,“ podotkl Salvini a dodal, že Italové očekávají od Evropské unie spolupráci, nikoliv urážky. A nebyl sám, kdo se proti Junckerovi ozval. Například Antonio Tajani vyzval Junckera, aby se od své poznámky distancoval.

Junckerova mluvčí tak neučinila, jen uvedla, že slova šéfa Evropské komise byla vytržena z kontextu, kdy Juncker odkazoval na strukturální problémy jižní Itálie.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru