Daily Telegraph: Putin připomněl nebezpečí třetí světové války

Jak noviny uvedly, přímá videolinka se stala další příležitostí pro Vladimíra Putina, aby demonstroval své znalosti o problémech obyčejných Rusů a „povzbudit” práci místních úřadů.

V reakci na otázku „zneklidněného diváka“, o tom, zda k může k takové válce dojít, Putin vyzval k jednání s cílem návratu k „strategické paritě“, která existovala mezi Spojenými státy a Sovětským svazem během studené války.

Citoval aforismus Alberta Einsteina, že „čtvrtá (světová válka) se povede kameny a holemi“. Šéf Kremlu řekl, že jednostranné odstoupení Spojených států od Smlouvy o protibalistických raketách (ABM) vedlo k nerovnováze sil.

„Strach ze vzájemného zničení vždy odrazoval účastníky mezinárodní společnosti a vhlavních vojenských sil od ostrých pohybů a nutil se navzájem respektovat,” řekl ruský prezident.

Noviny napsaly, že bylo možné během výroční konference klást otázky přímo lídrovi země, a asi 80 „šťastných” dostalo příležitosti.

Podle tvrzení moskevského korespondenta The Telegraphu, je to „pečlivě připravená show“pro Putina – „šanci prokázat své znalosti problémůtrápící Rusy, a získat body navíc za jejich řešení“. Jak je uvedeno v článku, „televizní vystoupení” Putina může „povzbudit” činnost úřadů i v podmínkách nejvíce „neprůchodné” byrokracie. Regionální úředníci ve spěchu začínají v posledních letech řešit problém adresné problémy ještě před koncem přímé linky, neboť se bojí o místo.

Podle novin, asi 2 miliony Rusů zaslaly otázky před prezidentovou čtyřhodinovou show.

První otázka přišla od řidiče Alexeje Karavajeva, který si stěžoval na vysoké ceny benzinu. „To je nepřijatelné, to je v pořádku, ale musíme přiznat, že se jedná o důsledek nepřesné, měkce řečeno,  regulace v energetice,“ souhlasila hlava státu, než se pustila do vysvětlení o opatřeních přijatých vládou na snížení cen pohonných hmot.

Podle britských novin letošní inovací bylo přímé videospojení s gubernátory 85 regionů Ruska, „připravených odpovědět na jakoukoli otázku, která se objevila v jejich odpovědnosti”. Podle reportéra je toto rozhodnutí odrazem dlouholeté ruské tradice obviňovat ze všech problémů krajské šéfy, a porodila úsloví: „Situace je horší než gubernátor.“

Takže v odpovědi na otázku jedné matky, proč stále neobdržela půdu slíbenou před osmi lety, Putin přesměrovat přímo na gubernátora regionu, který na oplátku slíbil vyřešení problému.

„V ruském vysoce centralizovaném politickém systému mají Putinova slova obrovskou váhu,” poznamenal autor článku.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru