Guardian: Trump jede na summit G7 „zničit stará pravidla a aliance”!

Vedoucí představitelé liberálních demokracií budou muset odmítnout amerického prezidenta, který neskrývá, že má v úmyslu „napadnout dlouholeté normy západní jednoty a obchodu založené na pravidlech”, uvedla britská edice.

Tento týden policii v Quebecu postaví vysoké ocelové ploty, aby potlačily demonstranty, kteří se obvykle shromažďují kolem summitů G-7 a oponují vůdcům globálního liberálního řádu. Ale hlavní rozdíl v letošním roce je, že „jeden z těchto vůdců zajistí protest zevnitř”, napsal The Guardian. Podle publikace Donald Trump neskrývá, že na nadcházející schůzce vedoucích předních liberálních demokracií „vyvolá rvačku”. Současně mu nevadí zničit zavedená pravidla a staré aliance, aby získal souhlas svých příznivců.

„Konkláve tohoto roku se nazývá „G6 plus jeden” nebo „G7 mínus jeden”. A slibuje, že se stane konfrontací mezi americkým prezidentem a všemi ostatními,” uvedl Guardian.

Hostitel setkání, kanadský premiér Justin Trudeau, se snaží spojit s vůdci Evropy a Japonska na vrcholu Trumpova jednostranného přístupu „America First”. Především mluvíme o jeho snahách používat cla proti tradičním obchodním partnerům pod záminkou, že jejich vývozy jsou hrozbou pro národní bezpečnost USA.

K ospravedlnění cel na ocel a hliník v nedávném telefonickém rozhovoru s Trudeau Trump uvedl, že v roce 1812 Kanaďané vypálili Bílý dům, ačkoli ve skutečnosti žhářství organizovali Britové. Z tohoto tvrzení vyplývá, že v „rostoucím skandálu” fakta nebudou hrát významnou roli a samotný americký prezident se snaží spíše zostřit, než zklidnit rozpory, poukázaly noviny.

Podle mínění The Guardianu Trudeau společně s evropskými protějšky Theresou Mayovou, Angelou Merkelovou, Emmanuelem Macron a japonským premiérem Šinzo Abe „jsou zaskočeni”.

Na jedné straně veřejnost doma vyžaduje, aby odmítli Trumpův „tlak”. Zavedení cel je jen jedním ze série úderů. Americkému prezidentovi se již podařilo vystoupit z Pařížské dohody o klimatu a zrušit jadernou dohodu s Íránem a uvalit sankce proti jakékoli evropské společnosti, která obchoduje s Teheránem. Navíc v rozporu s americkými spojenci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Na druhou stranu Evropané, Kanaďané a Japonci si nemohou dovolit zhoršit situaci. Koneckonců, vše se může rozvinout do rozsáhlé obchodní války se státem, který představuje více než polovinu HDP zemí G7 dohromady, vysvětlila publikace.

„Nemají na výběr reakce a střílí se do nohou,” soudí Sebastian Mallaby, hlavní vědecký člen Americké rady pro zahraniční vztahy. „V důsledku toho všichni ztratí, kromě Číny a Ruska.”

Poslední závažné rozpory mezi členy skupiny G7 byly vyvolány invazí USA do Iráku. Aktuální rozpor je však mnohem vážnější a širší. Dokonce ani Londýn s Washingtonem nesouhlasí.Trump „zpochybňuje normy západní jednoty a obchodu založené na pravidlech, která existovala od druhé světové války”, upozornil The Guardian.

„Je to přechodná fáze opuštění 70letého systému. A přesouváme se do nového systému. Jen jsme dosud nezjistili, jaký bude tento nový systém, kdo jej povede a jaká pravidla v něm budou existovat,“ poznamenala odexpertka Amerického centra pro strategická a mezinárodní studia Heather Conleyová.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru