Erdogan: S-400 nedáme do skladu, přece nebudeme USA stále poslouchat

“Nebudeme kupovat S-400s proto, abychom je dali do skladu. V případě potřeby je použijeme. Jedná se o obranný systém. Co bychom dělali, kdybychom nepoužívali tento obranný systém?  Budeme opět závislí na USA? Když jsme od nich roky žádali  obranné systémy, tak jediná odpověď , kterou jsme dostali: „Kongres USA to nepovoluje“.  Z toho Jsme unaveni, ” řekl Erdoğan.

“Rusko reagovalo na naši poptávku zajímavou nabídkou. Dokonce nám nabídli společnou výrobu. A pokud jde o platbu, nabídli nám docela dobré úvěrové podmínky, “řekl prezident během rozhovoru  ve společném živém vysílání  soukromých televizních kanálů TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV a Akit TV v Istanbulu.

Turecko a Rusko podepsaly v prosinci dohodu o nákupu protiraketových systémů S-400 a tak  Ankara a Moskva prohloubily vojenské vazby mezi členem NATO a Ruskem.

Záležitost však znepokojila Západ, zvláště USA, protože tento systém nemůže být integrován do vojenské architektury NATO. Existují také obavy, že ruská účast na tureckém  provozu S-400 umožní Moskvě přístup k aliančním kodekům a informacím o zařízeních NATO na turecké půdě.

Rusko dodá první  obranné protiraketové systémy  S-400 Turecku proti balistickým raketám v červenci 2019.

“Doba dodání podle dohody o zakázce S-400 byla upřesněna na červenec 2019,” řekl  4.dubna İsmail Demir, pověřenec pro obranný průmysl .

Vojáci ze zemí NATO zpozorněli ohledně dodávek ruských protiraketových systémů, neboť podle jejich názoru se komplexy mohou stát „okem Moskvy v Turecku”. S pomocí „Triumfu“ bude Rusko schopno získat veškeré údaje o F-35 a dalších bojových letadlech,

Spojené státy a zástupci NATO opakovaně vyjádřily nespokojenost s nabídkou S-400 Turecku. Náměstek ministra zahraničí USA Wess Mitchell varoval, že nákup ruských protiraketových systémů může negativně ovlivnit nabídku amerických F-35 do Turecka. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru