Makedonský premiér: Dosáhli jsme dohody s Řeckem,vstoupíme do NATO!

Oznámil, že dohoda by měla být podepsána v sobotu. Mimo jiné řekl, že dohoda umožní Makedonii dostat se z izolace, což jí umožňuje evropskou perspektivu, stabilitu a pokrok. A NATO se tak dále může rozšířit na balkánském poloostrově.

Zaev řekl, že Makedonci zůstávají Makedonci jako etnická komunita s tímto jménem a že v dokumentech budou vedeni jako občané Severní Makedonie.

„Dosáhli jsme historické dohody, která potvrdí makedonskou kulturní a etnickou identitu,“  řekl Zaev.

„Tuto příležitost musíme využít. Nechceme porážku, ale vítězství. Máme historické, staleté řešení sporu mezi Řeckem a Makedonií. V našich rukou je klíč k otevření ekonomické perspektivy a lepšího života občanů Makedonie. Toto řešení posiluje národní identitu, řekl makedonský premiér.

Řecko a Makedonie dosáhly dohody o tom, jak ukončit dlouhotrvající spor o oficiální jméno Makedonie.

“Jsem šťastný, protože máme dobrou dohodu, která splňuje všechny podmínky, které jsme si stanovili, a všechny  podmínky z jednání po dobu dvou desetiletí. Zůstalo nám jméno Makedonie, naši sousedé se zavazují změnit své ústavní jméno. A co je nejdůležitější, že se změnami ústavy kromě názvu, i padá iredentismus, “ zdůraznil Alexis Tsipras, řecký premiér.

Tsipras dodal, že dohoda chrání ‚kulturní dědictví starověké Makedonie‚ to je  velmi důležitá, protože někteří lidé si je chtěli přivlastnit a toto byla trvalá překážka mezi našimi dvěma národy.”

Jak objasnil předseda řecké vlády, dohoda bude ratifikována řeckým parlamentem poté, co druhá strana splní ústavní požadavky ústavní revizí.

“Tato dohoda musí být nejprve potvrzena  našimi sousedy, a potom ji ratifikujeme my”, poznamenal Tsipras.

 

Dlouhodobá neshoda mezi dvěma sousedními zeměmi o názvu byla překážkou pro vstup Makedonie do NATO i do Evropské unie.

Makedonie, oficiálně Republika Severní Makedonie (do 12.6.2018 – Makedonská republika je vnitrozemský stát na Balkánském poloostrově. Vznikl v roce 1991 jako jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie

O oficiální název samostatného státu (Makedonie a Makedonská republika) se dlouho vedly spory z důvodu protestů Řecka, proto se země v OSN a v dalších mezinárodních organizacích, ve kterých bylo Řecko již před rozpadem Jugoslávie, jmenuje Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

 

Velká Albánie

Existuje názor, že idea Velké Albánie je častým důvodem ke sporům mezi Albánci, kteří žijí mimo území Albánie, a původními obyvateli inkriminovaných oblastí. Kritici albánského separatismu též připomínají obsazení Albánie fašistickou Itálií a rozšíření země o část dnešní Černé Hory, Kosova, část Srbska a Makedonie. Tvrdí, že to byla de facto snaha o uskutečnění plánů Velké Albánie. Tato území byla po druhé světové válce navrácena Jugoslávii.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru