Erdogan sľubuje Rakúsku odvetné opatrenia za zatvorenie mešít a vyhnanie imámov: “Svet vedú ku križiackym vojnám s polmesiacom”

“Obávam sa, že kroky prijaté rakúskym premiérom vedú svet ku križiackym vojnám s polmesiacom,” povedal podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu Erdogan v Istanbule.

“Vy spravíte toto a my máme nečinne sedieť? To znamená, že tiež urobíme nejaké kroky, povedal Erdogan, dodajúc, že západný svet by mal konať spoločne.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatok oznámil tvrdé opatrenia proti politickému islamu, vrátane zatvorenia siedmich mešít podozrivých zo spojenia s tureckými nacionalistami. Kurzov plán tiež zahŕňal varovanie, že takmer štvrtina z 260 moslimských duchovných by mohla čeliť vyhosteniu z Rakúska, keďže sú pod dohľadom kvôli možnému nelegálnemu financovaniu z Turecka.

Vzťahy medzi Rakúskom a Tureckom sa v posledných mesiacoch výrazne zhoršili po tom, ako Kurz nahneval Ankaru tým, že svoju predvolebnú kampaň postavil na obavách z prisťahovalectva a prerušení prístupových rokovaní Turecka s EÚ.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru