Merkelová

FA: Rakousko a Itálie proti migrační politice Merkelové a mají spojence!

Německý ministr vnitra Horst Seehofer slíbil Kurzovi svoji podporu – a spolu s ním hodil otevřenou výzvu liberální politice Angele Merkelové v otázce uprchlíků.

Propast mezi Angelou Merkelovou a jejím ministrem vnitra Horstem Seehoferem byla patrná v minulosti, ale teď má hloubku Mariánského příkopu, uvedl německý deník.

Podle autora článku to vyšlo najevo po společné tiskové konferenci Seehofera a rakouského kancléře Sebastiana Kurze – politici diskutovali imigrační politiku téměř ve stejnou dobu, kdy úřad německé kancléřky pořádal setkání k integraci uprchlíků, a kde německý ministr vnitra odmítl být přítomen. Toto odmítnutí by mohlo být samo o sobě považováno za útok na Merkelovou.

Mezitím Seehofer a Kurz ve všech směrech pochválil „osobní partnerství“, jednající mnoho let, dlouhodobou úspěšnou spolupráci a podporu. Poselství pro Merkelovou je zřejmé, domnívá se autor článku, že německý ministr a rakouský kancléř ukázali, že mezi ně se nebude nikdo stavět a rozhodně ne německá kancléřka. Ještě výraznější pro Seehofera byla druhá zpráva: tón v politice k problematice uprchlíků, který se vnitřně již dávno proměnil na otevřenou konfrontaci mezi Merkelovou a Seehoferem, určuje německé ministerstvo vnitra, ne úřad kancléřky.

To, co Seehofer a Kurz hovořili přímo na tiskové konferenci, považuje korespondent Frankfurter Allgemeine za „otevřenou výzvu Angele Merkelové”. Seehofer zdůraznil, že přijímá požadavek italského ministra vnitra Matteo Salvini z „Ligy“, který věří, že na úrovni ministrů vnitra by měly Řím, Vídeň a Berlín spolupracovat ohledně bezpečnosti, terorismu a migrace. Seehofer také slíbil spolupracovat s Kurzem na propagaci této iniciativy.

Ostatně německý ministr moudře dal svému rakouskému hostu vyjádřit heslo, který vyjadřuje nejen antimerkelovské koaliční spojenectví s CDU/CSU, ale také prosazuje restriktivní imigrační politiku v Evropě. Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze, v oblasti ochrany evropských hranic, spoléhá na „dobrovolnou osu“ boje proti nelegálnímu přistěhovalectví, a v této otázce tváří v tvář Rakousku našel Seehofer „silného partnera“.

Vzhledem k tomu, že mluvíme o „ose dobrovolníků“ to vypadá se, že Angela Merkelová, která na rozdíl od Seehofera, nechce vracet zpět uprchlíky, kteří se dostali k německým hranicím, je zařazena mezi nespokojence, a zpomaluje proces, vysvětlil Frankfurter Allgemeine. Pokud bude postoj Merkelové pevný, poskytne Seehoferovi dobrý základ pro argumentaci ve volbách do bavorského zemského parlamentu.

Na druhé straně rakouský kancléř Kurtz řekl, že je rád, že „spolupráce mezi Římem, Vídní a Berlínem“ kterou mají v úmyslu zorganizovat, bude dobrým příspěvkem ke zlepšení kontroly migrace. 1. července převezme Rakousko předsednictví Evropské rady a Kurz doufá, že to pomůže posílit evropskou agenturu pro bezpečnost vnějších hranic Frontex personálně a finančně. Podle něj byla balkánská cesta pro uprchlíky úspěšně uzavřena již v roce 2016, místo toho se ale objevila nová větev. „Je důležité nečekat, až vypukne katastrofa, ale včas přijmout protiopatření,” tvrdí rakouský kancléř. Jeho země podpoří albánskou vládu v boji proti nelegálním migrantům na albánských hranicích. „Je v našem vlastním zájmu zpřísnit kontrolu před zvýšením čísel,” varuje Kurz. Seehofer po něm sdělil, že se Kurz může spolehnout na jeho podporu ve své snaze dosáhnout podstatného pokroku při zajišťování evropských vnějších hranic, když Rakousko bude předsedat Evropské radě.

O plánech Rakouska a malé skupiny členských států EU na vytvoření uprchlických táborů mimo Evropu kancléř Kurz na setkání s Seehoferem mlčel. Neodpověděl ani argumenty, zda taková střediska pro přijímání uprchlíků mohou v Albánii vzniknout. V předvečer své návštěvy v Německu vysvětlil Kurz na rakouském televizním kanálu, že tyto plány jsou stále důvěrné.

Avšak i v této situaci setkání Kurz a Seehofer podněcuje spekulace o zvláštních způsobech některých zemí EU ohledně evropské migrační politiky, poukázal autor. Podle Kurze je regionální spolupráce také užitečná. „Dříve v Evropě byl velký odpor proti naší pozici, ale nyní skupina těch, kteří nás podporují, se stala mnohem větší,“ řekl rakouský kancléř. Podle jeho ujištění, existuje „obrovská skupina, která chce mít jistotu, že my jako Evropa rozhodujeme, kdo k nám přichází, a ne pašeráci“.

„Osa dobrovolníků“, a to nejen s Sebastianem Kurzem a jeho ministrem vnitra pravicové populistické strany Svobodných v Rakousku, ale také vyvolávající kontroverzi italský ministr vnitra nyní stojí proti liberální migrační politice Merkelové a Seehofer dal jasně najevo, jakou pozici zastává, uzavřel Frankfurter Allgemeine .

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru