Němečtí odborníci: Není dobrý Západ a špatné Rusko – to je iluze!

A oživení „autoritářství” a „nacionalismu” je globálním jevem. Na Západě má přitom ruský prezident velkou oblibu u mnoha politiků – především kvůli tomu, že „řeší problémy autoritářsky”, tvrdí odborníci.

Pořádání Sětového poháru ve fotbale v Rusku není nic „divného”, protože Rusko má 120letou fotbalovou tradici, uvedli odborníci v Rusku Martin Brand a Julia Glatheová v rozhovoru pro Nordbayern. Podle Branda „je ruský fotbal poměrně úspěšný, na evropském šampionátu Rusové vždycky dobře hráli, Rusko je fotbalový národ”.

Podle Glatheové neexistuje „dobrý Západ a špatné Rusko, je to iluze”. Znovuzrození „autoritářství” a „nacionalismu” je globální fenomén, který je pozorován v celé Evropě i v Německu. Fotbal musí být využit k posílení demokratických postavení, vybudování mostu mezi aktivitami občanské společnosti Západu a Ruska. Podle Branda je pozitivní, že mnoho lidí jede do Ruska a nejen se seznámí s ruskou kulturou, ale také s běžnými Rusy. „Rusové uvidí, že Západ není tak strašný a proti nim se nespikl,” vysvětlil expert.

Německá média vždy ignorují devadesátá léta, než se k moci dostal Putin. Během tohoto období se očekávaná délka života ruských mužů snížila kvůli „politickému chaosu a alkoholismu”. Rusové si pamatují tyto doby, a proto z jejich pohledu nemusí být stávající systém „tak špatný”. Západ často pokrývá události pouze z vlastní eurocentrické perspektivy, poukázala Glatheová. Současně se některé z fenoménů, ke kterým dochází v Rusku, stávají „módními” v západní Evropě. „Putin je ideální pro mnohé, nejen pro AfD, ale i pro konzervativce, protože řeší problémy autoritářsky,” zdůraznil expert.

Současně může Rusko využít Světový pohár v roce 2018 jako prostředek k odbourání izolace „a posílení svého režimu,” řekl Brandt. „Paradoxně, předtím, než začala válka na Ukrajině, byl Putinův rating malý, ale pak se dramaticky zvýšil,” poukázal expert. Hlava Kremlu tak uspěla v proražení „izolace směrem ven” a k „posílení uvnitř”. Putin dokázal, že s ním je Rusko schopno organizovat největší sportovní událost na světě. „Pokud Světový pohár projde bez incidentů, pak to Putin využije ve své funkci lídra státu,” shrnul německý expert.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru