Focení v Anglii a Walesu by mohlo být v budoucnu trestně stíháné

V obzvláště vážných případech by mohl být pachatel potrestán až dvěma lety vězení.

„Toto chování představuje odporný útok proti soukromí obětí, která se cítí ponížená a zoufalá. Vyšleme všem tak jasný signál, že nebudeme tolerovat toto chování a že pachatelé budou odpovídajícím způsobem potrestáni,” řekla Lucy Frazerová.

Zákon by měl být ve druhém čtení v britské poslanecké sněmovně. Jen krátce poté, co vláda oznámila, že bude podporovat takové iniciativy, zástupce vlády překvapivě zablokoval legislativního proces. Odborníci nyní doufají, že 6. července by mohl být zákon zaveden.

Fotky Paris Hilton jak zdánlivě neohrabaně vystupuje z auta  a umožňuje volný pohled pod sukní, jsou legendární. Úspěšná popová hvězda, která vystupuje na jevišti v minisukni a pod ní se objeví perfektně padnoucí kalhotky. To je přesně to, co plánují televizní hvězdy, návrháři kostýmů nebo designéři, a je to samozřejmě sexy.

Na druhou stranu je méně sexy a méně okouzlující, když se to stane nedobrovolně. Když někdo tajně fotografuje pod sukni nebo šaty ženy. To se nazývá upskirting a není třeba podceňovat ošklivý trend.

Gina Martinová (25 let), je přesně taková oběť. Na hudebním festivalu v londýnském Hyde Parku ji někdo fotografoval pod sukní. Stalo se to, když čekala v davu před jevištěm na další kapelu. Vedle ní byli dva mladí muži – údajní pachatelé. Mluvila s nimi krátce předtím.  Gina popisuje celou situaci jako “hrůznou”. O chvíli později uviděla fotku, když se podívala na mobilní telefon jednoho muže fotografii.

“Nebyl to rychlý, rozmazaný obraz, byl to velmi dobrý obrázek. A já jsem okamžitě věděla: To jsem já, muži utekli a já sebrala ten mobil” řekla Gina v rozhovoru pro  BBC.

Šla k ochrance a ta pak vše oznámila policii, kde se opakoval pro Ginu jistě nepříjemný zážitek.  Úředníci nemohli moc dělat. Kdyby Gina nenosila spodní prádlo, bylo by to něco jiného. O několik dní později dostala telefonát od policie: Vyšetřování bylo zastaveno.

Nezáleží  prý na tom, co jeden z mužů vyfotil, ale spíš to, co Gina nosí pod sukní, nebo taky ne. To je absurdní. V okamžiku, kdy je snímek pořízen, fotograf přece neví, jestli žena nosí spodní prádlo nebo ne. Takže neví, jestli spáchá zločin nebo ne.

Gina Martinová sepsala petici s cílem upskirting  by měl být zahrnut do anglického trestního práva jako sexuální zločin. Petici podepsalo  již 63.000 lidí. Asi před měsícem bylo oznámeno: Policie pokračuje v šetření.

Také v Německu už byly případy upskirtingu. V roce 2014 okresní soud v Mnichově odsoudil 56letého bývalého starostu Scheyernu k pokutě 5.250 euro. Několikrát fotografoval ženy pod sukní na mnichovském Stachuse. Na paměťovém čipu bylo nalezeno 99 snímků upskirtingu a 27 videí.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru