Merkelová

Nemcom už došla trpezlivosť s Merkelovou: Ak okamžite nezastaví imigrantov, požadujú koniec vlády

Kancelárka Angela Merkelová v roku 2015 otvorila náruč pre všetkých migrantov. Zo začiatku to podporovala aj väčšina Nemcov. Teraz však vidia, aké to malo následky, a preto zmenili názor.

Minister vnútra Horst Seehofer preto kancelárku už dlhšiu dobu ženie pre jej utečeneckú politiku do úzkych. Ak Merkelová nepristúpi na to, čo žiada Seehofer (nových utečencov už nevpúšťať cez nemecké hranice, ale ich posielať späť – to znamená prísnu kontrolu hraníc) a čo Merkelová striktne odmieta, tak šéf CSU sa môže ministerským dekrétom vzoprieť vôli Merkelovej, a tak presadiť svoje vlastné rozhodnutie.

Angela Merkelová má potom len dve možnosti. Akceptovať Seehoferove rozhodnutie, čo bude znamenať totálny pád jej autority, a to aj v cudzine. Alebo ministra prepustí a vymenuje iného. V tom prípade Seehofer, ako šéf CSU takmer s istotou zruší prastaré spojenectvo CSU s CDU a ich Únia prestane existovať. To znamená koniec vlády koalície a vznik politickej krízy, aká v povojnovom Nemecku ešte nebola.

Najnovšie vyšiel prieskum verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že väčšina Nemcov podporuje Seehoferove zastavenie imigrantov a v prípade ak tak Merkelová neurobí, žiadajú pád vlády.

Pre ukončenie koaličnej spolupráce v prípade, že Nemecko nezačne z hraníc vracať žiadateľov o azyl, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Európskej únie, je 53 percent Nemcov, opačný názor ich má 40 percent, informoval portál Globe 24.

Ešte výraznejší je tento pomer v Bavorsku, kde je Kresťanskosociálna únia (CSU) dominantnou politickou silou. Pre koniec vlády, ktorá sa rodila zložito a vo funkcii ešte nie je ani 100 dní, sa tam v prípade nepresadenia požiadavky CSU vyslovilo 71 percent opýtaných, proti pádu vlády bolo len 24 percent, ukázal prieskum verejnej mienky.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru