Haleyová: Za náš odchod z LPP OSN můžou organizace pro lidská práva!

Zkritizoval organizaci pro lidská práva Human Rights Watch a další skupiny, že nepodpořily navrhovanou americkou reformu Rady OSN pro lidská práva.

Poslala příslušné organizaci dopis, který zveřejnil zástupce výkonného ředitele společnosti HRW Ian Levin.

Haley připomněla, že USA minulý měsíc rozeslali návrh rezoluce malé skupině států o změně LPP, aby ho prostudovaly a navrhly  případné změny. Podle ní americká strana neobdržela od těchto zemí jediný dopis.

„Jedinou odpovědmi se staly demarše Ruska a Číny, stejně jako svůj společný dopis (od organizací na ochranu lidských práv), který žádal toho či onoho – postavit se proti našemu řešení, a nezapojoivat se do práce na textu,“ tvrdila Haleyová.

Podle ní se organizace „postavily na stranu Ruska a Číny i proti Spojeným státům v klíčové otázce lidských práv”.

Haleyová zdůraznila, že úsilí organizací zablokovat reformu Rady OSN pro lidská práva přispělo k odchodu USA z této oblasti.

Závěrem poznamenala, že USA budou i nadále chránit lidská práva a spolupracovat s veřejnými organizacemi, které mají stejné cíle, ale „ne s těmi, kdo je podkopávají”.

Je očividné, že si USA hledají jakoukoliv záminku, aby odůvodnily odchod z LPP OSN. Ale přitom  je základním důvodem postoj většiny zemí k izraelsko – palestinskému konfliktu, kde je kritizován právě americký spojenec na Blízkém východě. Tvrzení Haleyové, že v LPP sedí také země jako Venezuela, je rovněž jen chabá výmluva, protože v radě sedí 45 členských zemí OSN.

Spojené státy předaly 20. června generálnímu tajemníkovi OSN oficiální oznámení o stažení z LPP. Tento krok zkritizovaly prakticky všechny členské země OSN a výjimkou Izraele. Například německé MZV označilo odchod USA za další proces „samoizolace“.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru